VAM-berg Wijster dicht voor aanleg fietsparcours ‘Dak van Drenthe’


De VAM-berg in Wijster gaat van maandag 10 juli tot en met zondag 27 augustus 2023 dicht voor recreatieve gebruikers vanwege de aanleg van het fietsparcours op het nieuwe hoogste gedeelte van de berg, het ‘Dak van Drenthe’. De langdurige afsluiting is erg vervelend in het zomerseizoen waarin veel fietsers en wandelaars de VAM-berg beklimmen, maar nodig om de werkzaamheden op een goede en veilige manier uit te kunnen voeren. Om de afsluiting aan te geven plaatst de aannemer borden en hekken.

Tijdens de afsluiting wordt onder andere zand en puinverharding aangebracht als fundering voor het asfalt op het nieuwe fietsparcours. Naast het asfalt worden zogeheten grindkoffers aangelegd met fijn grind voor de waterafvoer. De werkzaamheden volgen op de afdichting van het ‘Dak van Drenthe’ met een special folie en zwarte grond. Aan deze afdichting wordt nog gewerkt tot en met eind juli.

De aanleg van het nieuwe parcours wordt gecombineerd met werkzaamheden aan het huidige fietsparcours op de VAM-berg. Op het huidige fietsparcours worden een aantal bochten aangepast voor het Europees Kampioenschap, om de veiligheid van de renners te kunnen waarborgen. Dit op verzoek van de Europese Wielerunie (UEC), de organisatie die het Europees Kampioenschap toewees aan Drenthe. Ook wordt de bovenste laag van de stenen op de huidige opgangen verwijderd en vervangen door een kleinere soort grind. Dit kleinere grind is in 2019 al aangebracht langs de huidige afdaling op het parcours. De werkzaamheden aan het nieuwe fietsparcours zijn te volgen via de website www.vamberg.nl

Nieuw fietsparcours over ‘Dak van Drenthe’

Het nieuwe fietsparcours over het Dak van Drenthe wordt een echte kuitenbijter. Dit parcours start aan de zuidkant van de VAM-berg met een beklimming van circa 460 meter lang met een maximum stijgingspercentage van 16,4%. Na de beklimming volgt een vlakker stuk en daarna een afdaling die aansluit op de huidige afdaling op de VAM-berg. Het nieuwe parcours wordt eind augustus getest voor het Europees Kampioenschap. Het is de bedoelding dat recreatieve fietsers in de week voorafgaand aan het kampioenschap naar het ‘Dak van Drenthe’ kunnen klimmen tijdens een toertocht.

Na het kampioenschap gaat het nieuwe fietsparcours eerst dicht voor recreatieve fietsers, zodat de afdichting voltooid kan worden. De verwachting is dat het fietsparcours op het ‘Dak van Drenthe’ in de loop van het fietsseizoen 2024 officieel geopend wordt.

Europees Kampioenschap Wielrennen

Na afronding van de werkzaamheden kan de VAM-berg naar verwachting weer open voor recreatieve gebruikers. Vanaf maandag 11 september 2023 start vervolgens de opbouw voor het Europees Kampioenschap Wielrennen dat plaatsvindt van 20 tot en met 24 september 2023. Voor het op- en afbouwen zal de berg weer dicht gaan tot een week na het kampioenschap.