Koninklijke Erepenning voor muziekvereniging Laus Deo


Muziekvereniging Laus Deo uit Emmen ontving zaterdag 16 december de Koninklijke Erepenning uit handen van commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma. Deze erepenning is uitgereikt vanwege het 100-jarig bestaan van de vereniging en de bijzondere plaats die de vereniging inneemt in Emmen en omstreken

Vanaf de oprichting in 1923 is muziekvereniging Laus Deo een vaste waarde in Emmen en omstreken. Begonnen als een fanfare voor jongens uit Noordbarge, Zuidbarge en Westenesch, ontwikkelde Laus Deo zich in de twintigste eeuw tot een veelzijdige muziekvereniging in Emmen.

In Emmen en omstreken is Laus Deo niet meer weg te denken. Naast de fanfare kwam in de jaren vijftig ook een drumband. In de jaren tachtig maakte deze plaats voor een ‘marching showband’, met blazers en slagwerkers erbij. De fanfare en de marching showband zijn nu graag gehoorde gasten bij evenementen als herdenkingen, de avondvierdaagse en de intocht van de Sinterklaas.

Daarnaast besteedt Laus Deo veel aandacht aan muzikale vorming. De vereniging heeft een speciaal opleidingsorkest , New2See. Beginnende muzikanten kunnen zo ook een instrument leren bespelen.

Laus Deo staat open voor iedereen en speelt voor iedereen. Er zijn optredens in verzorgingstehuizen en kerken. Het repertoire is meegegaan met de tijd en is een spiegel van de muziekgeschiedenis. Zo laat de vereniging ook filmmuziek, evergreens uit musicals en popmuziek horen.

In 2023, honderd jaar na de oprichting, is Laus Deo nog steeds een bruisende vereniging met tientallen leden. De muziekvereniging heeft zich telkens weten te vernieuwen en veerkracht getoond, ook tijdens de lastige coronaperiode. De liefde voor muziek blijkt een bindende factor, zowel voor de leden als de vele luisteraars.

De bijzondere plek die Laus Deo in Zuidoost-Drenthe inneemt en het feit dat de vereniging al 100 jaar bestaat, zijn aanleiding om aan de vereniging de Koninklijke Erepenning uit te reiken.

Over de Erepenning

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger.