Koninklijke Erepenning voor muziekvereniging Volharding


Muziekvereniging Volharding uit Dalen heeft op vrijdag 22 december de Koninklijke Erepenning ontvangen uit handen van commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma. Deze erepenning is uitgereikt vanwege het 100-jarig bestaan van de vereniging, en de verbindende rol die de vereniging speelt in Dalen en de omgeving.

Muziekvereniging Volharding, opgericht in 1923, is een harmonieorkest is met een vaste kern muzikanten. Het orkest is bedreven in verschillende muziekstijlen: van pop, musical, marsmuziek, licht klassiek tot bigbandmuziek. Het is een zeer actieve vereniging, met 35 leden en 4 leerlingen.

Volharding speelt een verbindende rol in Dalen en directe omgeving. Ze draagt bij aan een positieve uitstraling op sociaal en cultureel gebied.

De muziekvereniging geeft gemiddeld drie grote concerten per het jaar en treedt op bij evenementen, zoals Pasen, Kerst en de intocht van Sinterklaas. De muziek van Volharding is ook regelmatig te horen in scholen en verpleeg- en verzorgingshuizen. Op verzoek geeft Volharding ook een serenade bij huwelijkjubilea.

Naast het grote orkest is er een opleidingsorkest. Hierin spelen leden die muziekles hebben en nog niet toe zijn aan het grote orkest. Het maken van muziek staat voorop, maar plezier is de basis voor het maken van muziek voor jong en oud. Generatie op generatie speelt bij het orkest en de muziek is er in voor- en tegenspoed.

In 2023, honderd jaar na de oprichting, is de Volharding nog steeds een bruisende vereniging met tientallen leden. De oprichters blijken te hebben gekozen voor een passende naam. Hun opvolgers maken het waar. Muziekvereniging Volharding heeft zich telkens weten te vernieuwen en veerkracht getoond. De liefde voor muziek blijkt een bindende factor, zowel voor de leden als de vele luisteraars.

De bijzondere plek die Volharding in Dalen en omstreken inneemt en het feit dat de vereniging al 100 jaar bestaat, zijn aanleiding om aan de vereniging de Koninklijke Erepenning uit te reiken.

Over de Erepenning

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger.