De Waarde-Ring uitgereikt voor vertellen verhaal over ons voedsel


De Waarde-Ring is een initiatief van Stichting Dutch Food Week, om mensen in het zonnetje te zetten die zich actief inzetten om de relatie tussen boeren en burgers te versterken. En die het verhaal van ons voedsel vertellen. De provincie Drenthe vindt dit een goed initiatief en daarom heeft gedeputeerde Henk Jumelet drie oorkondes uitgereikt. Dit jaar krijgen drie Drenten de Waarde-Ring, omdat zij het verhaal vertellen over het voedsel en over het ‘boeren’ in de praktijk. De drie zijn Bianca Straathof, Bernd Hietberg en Peter Oosterhof.


Bianca Straathof
is melkveehouder bij Boerderij Straathof. Zij zet zich in voor boerderij-educatie en het stimuleren van contact tussen boer en burger. Tijdens de Dutch Food Week, elk jaar in oktober, organiseert zij al jaren het Boer-gondisch koken, waarbij kinderen leren waar voedsel vandaan komt. De kinderen koken én eten samen, het liefst tussen de koeien. Via columns, sociale media en verschillende initiatieven en websites (o.a. Boer Bewust, Nieuwe Oogst, De Wolden Nieuws, Melknatuurlijk.nl) heeft zij een groot bereik waar ze haar ervaringen en kennis deelt.

Bernd Hietberg is in het dagelijks leven rundvee-dierenarts en weidecoach. Daarnaast is hij de motor achter de app Het Kraampje. In de app kun je opzoeken waar je lokaal voedsel kunt kopen bij ‘kraampjes’ op het erf van de boer. Hij is actief op social media en deelt hier zijn ervaringen. Ook schrijft hij columns, zoals voor de Krant van Midden Drenthe, De Boer op in Dagblad van het Noorden, is hij betrokken bij diverse projecten en is hij voorzitter van Stichting Melkvee Drenthe.

Peter Oosterhofis een biologische melkveehouder met kennis van zaken en steeds op zoek naar vernieuwing ten gunste van zijn bedrijf en de omgeving. Hij is een pionier in zijn vakgebied en deelt zijn kennis graag en vaak met anderen. Afgelopen jaar was hij verschillende keren op de landelijke televisie te zien, om over zijn manier van werken te vertellen. Hij schrijft columns, bijvoorbeeld bij melkvanhetnoorden.nl, is actief op sociale media en is betrokken bij diverse projecten, zoals Koeien & Kansen en Project Emissiearme Landbouw.