Drentse start- en finishgemeenten voor Europees Kampioenschap wegwielrennen bekend


De provincie Drenthe heeft de start- en finishgemeenten bekend gemaakt van het Europees Kampioenschap wegwielrennen 2023. De Europese titelstrijd wordt van dinsdag 19 tot en met zondag 24 september 2023 verreden in de fietsprovincie Drenthe. De tijdritten worden georganiseerd in Emmen. De verschillende wegwedstrijden komen door de hele provincie omdat er wordt gestart vanuit verschillende gemeenten. In het voorlopige programma zijn Emmen, Hoogeveen, Coevorden, Meppel en Assen als startplaats opgenomen. De finishlocatie voor de wegwedstrijden is op de VAM-berg in de gemeente Midden-Drenthe.

Dit maakte gedeputeerde Henk Brink van de provincie Drenthe samen met betrokken burgemeesters en wethouders en organisator Thijs Rondhuis van Courage Events vandaag bekend.

Gedeputeerde Henk Brink: “We zijn trots dat de provincie Drenthe volgend jaar gastheer mag zijn van het Europees Kampioenschap wegwielrennen, een topsportevenement van formaat. Nu de start- en finishgemeenten bekend zijn, kan begonnen worden met het organiseren van het wielerfeest. Hopelijk maken de inwoners van Drenthe er ook een prachtig volksfeest van. Als ik het enthousiasme hier vandaag bij de vertegenwoordigers van de gemeenten zie, gaat dat feest er zeker komen.”

Voorzitter Europese Wielerbond Enrico Della Casa: “Het idee van meerdere start- en finishgemeenten spreekt ons enorm aan. Het is duidelijk dat de hele provincie Drenthe betrokken is bij dit evenement. Daar zijn wij blij mee.”

Tijdritten in Emmen

Emmen krijgt een belangrijke rol in de Europese titelstrijd als locatie voor de individuele tijdritten op dinsdag 19 september. Deze starten vanuit Wildlands en finishen op de Hondsrugweg in Emmen. Een dag later is dezelfde stad de start- én finishlocatie voor de Mixed Team Relay voor junioren en profs.

Startplaatsen in Hoogeveen, Coevorden, Meppel en Assen. Finish in Drijber op de Col du Vam

De wegwedstrijden finishen allemaal op de Col du VAM, eerder scherprechter van diverse Nederlandse Kampioenschappen op de weg en van het Europees Kampioenschap Veldrijden in 2021. Op donderdag vertrekken de beloften-mannen en – vrouwen vanuit Hoogeveen voor hun wedstrijden. Een dag later klinkt het startschot voor de junioren- mannen en -vrouwen in Coevorden. De vrouwen hebben op zaterdag 23 september de oude binnenstad van Meppel als vertrekpunt voor hun Europees Kampioenschap. De startlijn voor de mannelijke profs wordt op zondag 24 september getrokken nabij het Drents Museum in Assen. Door voor verschillende startplaatsen te kiezen kan de provincie de schoonheid en variatie van Drenthe aan een groot publiek tonen en kunnen veel inwoners de wielerwedstrijden van dichtbij meemaken.

Route door de hele provincie Drenthe

De precieze routes van de wegwedstrijden worden in een later stadium bekend gemaakt, maar vast staat dat de inwoners van vele Drentse gemeenten het EK aan zich voorbij kunnen zien trekken met als doel de hele provincie bij het evenement te betrekken. De finales van alle wedstrijden wordt op omlopen rond de bekendste Drentse wielerhelling Col du VAM verreden. In januari komt de Europese Wielerbond (UEC) naar Drenthe om routes te keuren. Daarna wordt het programma definitief gemaakt.