Provincie Fryslân en gemeente Heerenveen treden toe tot Chemport Europe


Chemport Europe is de naam van het groene chemie-ecosysteem in Noord-Nederland. Chemport wil in 2030 koploper op het gebied van groene Chemie in Europa zijn. Om dit te bereiken werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden uit de noordelijke regio intensief samen. Chemport Europe zorgt voor vergroening en naar verwachting ook meer werkgelegenheid. Door toetreding van Fryslân en Heerenveen is de noordelijke dekking compleet.

Circulaire plastics en recycling spelen een zeer belangrijke rol in de vergroening van chemie. Fryslân en Heerenveen zijn een welkome versterking van het ecosysteem, gezien de expertise en activiteiten op dit gebied in Fryslân en met name rondom Heerenveen. Denk bijvoorbeeld aan het NTCP (Nationaal Test Centrum Circulaire Plastics), de Kunststof Sorteer Installatie, NedCam en Morssinkhof Plastics.

Chemport Europe bestaat vanaf nu uit de chemieclusters in Delfzijl en Emmen en recycling expertise rondom Heerenveen, in totaal zo’n 120 bedrijven. Aangevuld met een groot kenniscluster rond de Universiteit van het Noorden (MBO, HBO en WO) en de actieve rol van provincies en gemeenten, wordt in dit ecosysteem hard gewerkt om de procesindustrie te verduurzamen en te versterken. Hiervoor zijn de transitie naar hernieuwbare niet-fossiele grondstoffen, het verlagen van de uitstoot en het gebruik van hernieuwbare energie de speerpunten.

Henk Brink, voorzitter Chemport Europe: “We zijn erg blij met de toetreding van Fryslân en Heerenveen. Hiermee hebben we de noordelijke dekking compleet en maken we het ecosysteem nog sterker. Dat is goed voor de bedrijvigheid binnen het ecosysteem, en ook internationaal geeft dit een grotere aantrekkingskracht.”

Friso Douwstra, gedeputeerde Provincie Fryslân: “Circulaire grondstoffen hebben de toekomst en versnellen de vergroening van Fryslân. Dat wordt in Heerenveen al in de praktijk gebracht. Daarom sluiten we aan bij Chemport Europe. De samenwerking biedt ook kansen voor andere ontwikkelingen, zoals biomassa en waterstof.”

Hedwich Rinkes, wethouder Heerenveen: “Bij het recyclen van plastics gaat het om het versterken van samenwerking bij projecten en het bouwen van ketens tussen regionale bedrijven en het onderwijs. Door deel te nemen aan Chemport kunnen we actiever kennis delen en van elkaar leren.’’

De partners van Chemport Europe op een rijtje:

  • De gemeenten Eemsdelta, Emmen, Heerenveen, Het Hogeland;
  • De provincies Drenthe, Fryslân, Groningen;
  • Hanzehogeschool Groningen, NHL Stenden, Rijksuniversiteit Groningen, GETEC.PARK EMMEN, Groningen Seaports, Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta, Campus Groningen, NOM.