Filmscript in de maak gebaseerd op Het Pauperparadijs


Tom de Ket, Wolter Lommerde en Suzanna Jansen, de producenten achter het succes van het theaterspektakel Het Pauperparadijs, hebben het plan een film te gaan maken die net als de voorstelling gebaseerd is op het gelijknamige boek van Suzanna Jansen. Stichting Het Pauperparadijs heeft de optie verworven op de rechten voor verfilming van het boek en gaat met een startsubsidie van de provincie Drenthe een productieplan maken en een scenario ontwikkelen.

Schrijver en regisseur Tom de Ket: “We hebben met Het Pauperparadijs van Suzanna Jansen een prachtig verhaal in handen, een belangwekkende geschiedenis. Deze historie is nog altijd actueel,  daarom willen we het verhaal ook nog op een andere manier vertellen.”

Gedeputeerde cultuur Nelleke Vedelaar: “Het verhaal van binnenlandse kolonisatie in de Koloniën van Weldadigheid verdient het om ruim verteld te worden. Van de poging om armen en kansarmen te helpen met onderdak en opleiding, inclusief de harde kant aan dat sociale experiment waarin niet alles lukte. Het is prachtig dat dit nu verfilmd kan worden.”

Stichting Het Pauperparadijs gaat het theaterstuk volgend jaar zomer weer spelen, o.a. in het kader van 200 jaar Veenhuizen, maar met een productieplan en scenario voor een film bieden ze een veel breder publiek de mogelijkheid om het verhaal ook op een nieuwe manier te beleven. Zeker nu de Koloniën van Weldadigheid zijn benoemd tot Unesco Werelderfgoed is de interesse in dit verhaal groot. “Daarom willen we een film maken van deze geschiedenis, waarin we anders dan in het theaterstuk ook de context kunnen schetsen van de zeven Koloniën van Weldadigheid, zoals Johannes van den Bosch dat oorspronkelijk had bedacht”, aldus De Ket.

Het ontroerende verhaal van pauper Teunis die in Veenhuizen in Cato de liefde van zijn leven vindt staat net als in het theaterstuk centraal. Film is echter een heel ander medium, dus het script wordt helemaal opnieuw ontwikkeld. Wanneer de film uitkomt, is nu nog onbekend.