Eerste wolfwerende raster geplaatst van nieuwe subsidieregeling

Gepubliceerd op 19 mei 2025

In het zuiden van de provincie Drenthe, in De Wijk, is het eerste wolfwerende raster geplaatst met materialen die gesubsidieerd zijn met behulp van de nieuwe subsidieregeling van de provincie. Een mijlpaal, volgens gedeputeerde Egbert van Dijk: “Dit laat zien dat we met elkaar werken aan de veiligheid van onze dieren.”

Als dierhouder in het Drentse buitengebied wist Alfred Brinkman: wachten op de eerste aanval is geen optie. “Mijn schapen en geiten hebben een mooi onderkomen, maar lopen ’s nachts ook buiten. Na alle berichten over aanvallen wilde ik niet het risico lopen dat het misging,” vertelt Brinkman. Sinds kort omheint een stevig wolfwerend raster zijn weiland. “Dit raster geeft mijn dieren én mijzelf weer rust in het veld.”

‘Kom gerust kijken’

Brinkman had nog geen schade van wolven, en wil dat zo houden. Met steun van de wolvenconsulent maakte hij een goed plan voor het raster. “Hij dacht goed met mij mee over de mogelijkheden om aan de eisen te voldoen.”

Het raster staat inmiddels: minimaal 1,25 meter hoog, met zeven stroomdraden en een spanning van 7.500 volt. “Het is meer dan de norm, ik speel op save. Die zevende draad is extra, om te voorkomen dat de jonge geitjes erdoor springen.” Zijn boodschap aan collega-dierhouders is duidelijk: “Je voorkomt leed én financiële schade. Andere dierhouders mogen gerust komen kijken hoe ik het heb aangepakt.”

Dierhouder Alfred Brinkman en gedeputeerde Egbert van Dijk bekijken het nieuwe wolfwerende raster.

Dierhouder Alfred Brinkman en gedeputeerde Egbert van Dijk bekijken het nieuwe wolfwerende raster.

Toename in belangstelling: ‘In korte tijd 500 aanvragen’

Bij de aanleg speelt de wolvenconsulent een centrale rol. Hij adviseert ter plaatse en voert de opleveringscontrole uit. Ook wolvenconsulent Rob Tolman ziet dat het onderwerp leeft. “Sinds de subsidieregeling open is, is de interesse enorm. We hebben al meer dan 500 adviesaanvragen ontvangen.” Hij benadrukt het belang van een degelijke aanleg met de juiste materialen en goed onderhoud. “Vooral de onderste draad is cruciaal - wolven proberen daar onderdoor te komen. Die draad moet altijd vrij zijn van gras en onkruid om het weglekken van stroom te voorkomen. De spanning op alle stroomdraden moet minimaal 4.500 volt zijn.”

Ondersteuning door de provincie

De provincie Drenthe vergoedt in veel gevallen alle materiaalkosten voor het raster. Gedeputeerde Egbert van Dijk noemt het eerste geplaatste raster een moment van betekenis. “Drenthe loopt voorop met praktische maatregelen om veilig met wolven in de omgeving te leven. Wij ondersteunen inwoners zoveel mogelijk hierin.”

Voor veel veehouders is dit een gevoelig onderwerp en veel mensen vragen zich af of een raster wel goed genoeg helpt. De provincie begrijpt die zorgen. “De terugkomst van wolven brengt spanning en emotie met zich mee. Juist daarom is het belangrijk om met praktische maatregelen het verschil te maken,” aldus Van Dijk. “We doen op dit moment alles wat we kunnen doen om dierenhouders te helpen.”

Meer weten?

Bekijk de subsidieregeling en voorwaarden op: 
www.provincie.drenthe.nl/loket/producten-diensten/subsidie-wolfwerende-rasters-drenthe