Vertrek Mirjam Balkema


Op 1 september heeft Mirjam Balkema afscheid genomen van Duurzame Melkveehouderij Drenthe. De afgelopen drie jaar was Mirjam Balkema voor veel deelnemers het gezicht van Duurzame Melkveehouderij Drenthe.

De kans is groot dat ook u haar aan de telefoon of keukentafel heeft gesproken. Het is voor één persoon echter niet mogelijk om nauw contact te houden met bijna 250 deelnemers. Daarom is voor een andere oplossing gekozen in de vorm van 8 gebiedscontactpersonen. Na een inwerkperiode hoort u hier medio oktober meer over. Mirjam gaat verder bij LTO en met haar bedrijf De hippe Boerin.

Vóór Mirjam vertrekt laten we haar graag nog even aan het woord over haar tijd bij Duurzame Melkveehouderij Drenthe en over haar werkzaamheden daarna.

Hoe heb je jouw periode bij Duurzame Melkveehouderij Drenthe ervaren?

“Ik heb zo’n 300 boeren bezocht. Ik sprak hen over het verduurzamen en toekomstbestendig maken van hun bedrijf. Ik heb me altijd meer dan welkom gevoeld bij de boeren. Ik heb in de jaren dat ik werkzaam was voor dit programma alleen maar leuke en goede gesprekken gehad en hierdoor goede contacten en vertrouwensbanden opgebouwd. Daarnaast is mijn vriend melkveehouder en was mijn opa boer. Ik begrijp dus de uitdagingen waar de boeren mee te maken hebben.”

Waar kijk je met plezier op terug?

“Ik heb gewerkt in een mooi team. Ik heb genoten van de hartelijkheid van de boeren en hun motivatie om met verduurzaming aan de slag te gaan. Natuurlijk werden zij vanuit het project ook beloond voor hun deelname, maar de wens om te veranderen kwam van de boeren zelf. Drenthe loopt in die zin zeker voorop! Ik heb altijd veel voldoening gehaald uit het feit dat je ook echt goede dingen doet voor het landelijk gebied en je de boeren echt verder kunt helpen. Nu hebben zij zelf nog invloed. Je weet niet hoe dit in de toekomst zal zijn.”

Welke hoogtepunten zou je uit die tijd willen noemen?

“Ik vind het lastig anekdotes te benoemen. Iedere boer is uniek. Het viel me op hoe groot het verschil in bedrijfsvoering kon zijn tussen een kleine boer met 50 koeien die hier prima van kon leven en de grotere bedrijven waar alles tot in de puntjes voor elkaar was.”

En dan, tussen neus en lippen door, zijn daar zeker nog wel wat mooie anekdotes:

“Ik zat eens op een ochtend bij een boer aan de keukentafel toen hij opmerkte dat ik een beetje pips zag. Zonder al te veel overleg werd er een kommetje biestpap onder mijn neus geschoven. Ik heb het natuurlijk dapper opgedronken! Deze betrokkenheid van de boeren vind ik geweldig. Dat het werk nooit stilligt op een boerenbedrijf heb ik ook aan den lijve ondervonden. Of ik even een handje helpen kon bij de geboorte van een kalfje! Helaas is het niet naar me vernoemd, je moet wat te wensen houden…"

Wat ga je nu doen?

“Ik ga bij LTO nu met 2 verschillende dingen bezig. Allereerst met verdienmodellen voor natuurinclusieve landbouw. Daarnaast zet ik projecten op ten behoeve van de veiligheid bij landbouwbedrijven. Denk aan brandveiligheid, cybercrime, drugsafval. Ook dit past weer goed in mijn straatje, aangezien ik vrijwillig brandweervrouw ben!”

Wat wil je de deelnemende boeren nog zeggen of meegeven?

“Ik heb zulke mooie (familie)bedrijven gezien, die kun je alleen maar het allerbeste toe wensen. Ik hoop dat het hen in de toekomst goed gaat in deze veranderende wereld.”

Mirjam, bedankt voor de afgelopen jaren!