Nieuws over natuur, milieu en energie
Aan het einde van de ochtend is een wolf aangereden op de A28 ter hoogte van Tynaarlo. De politie heeft de weg tijdelijk afgesloten om hulpdiensten veilig te laten werken. Hierdoor ontstond enige tijd een file.
Rijkswaterstaat en de regionale waterbeheerders nemen vanaf vrijdag 18 april een tijdelijke pompinstallatie in gebruik bij gemaal Eefde. De installatie pompt water uit de IJssel naar de Twentekanalen, waardoor de waterstand op de kanalen op peil blijft. Zo is voldoende water beschikbaar voor scheepvaart, natuur en landbouw, stedelijk gebied en drinkwatervoorziening en voorkomen we schade aan dijken en kades.
De Drentse heide zonder schaapskuddes? Ondenkbaar. Maar het voortbestaan van deze eeuwenoude traditie staat onder druk door onder andere dierziektes zoals het Blauwtongvirus, wolvenaanvallen en stijgende kosten voor voer en dierenverzorging. Daarom heeft de provincie Drenthe besloten om de 10 gescheperde schaapskuddes een extra subsidie toe te kennen van 50.000 euro per kudde per jaar. Met deze aanvullende subsidie draagt de provincie bij aan het behoud van dit eeuwenoude ambacht en het unieke Drentse landschap.
Het heringerichte gebied Noordma, ten zuiden van het Zuidlaardermeer, is 9 april geopend tijdens een feestelijke bijeenkomst met omwonenden, bestuurders en lokale partners. Met muziek, speeches van de bestuurders en excursies werd de opening van dit unieke beekdalgebied gevierd.
Voor de achtste editie, op vrijdag 9 mei, van het Schuilingcongres richten we onze blik op het beekdal van het Koningsdiep, ook wel bekend als It Alddjip (Ouddiep) of Boarn (Boorne). De provincie Fryslân, het Wetterskip en diverse andere partijen hebben de handen ineen geslagen om een groot deel van het beekdal van het Koningsdiep opnieuw in te richten, waarbij het realiseren van nieuwe natuur (biodiversiteit), het verbeteren van de waterkwaliteit en het maken van ruimte voor waterberging (klimaat) belangrijke doelen zijn. De ambitie is hierbij om met alle verschillende belanghebbenden en partijen tot een gedragen integraal gebiedsontwikkelingsplan te komen!
De provincies in Nederland hebben samen nieuwe afspraken gemaakt over hoe om te gaan met wolven. Dit plan heet het IPO Wolvenplan. In het plan staan regels over wat te doen als wolven mensen, honden of vee aanvallen. De provincie Drenthe heeft zich hard gemaakt voor verbeteringen die belangrijk zijn voor boeren en inwoners.
Hoe leer je kinderen de waarde van de natuur? Door ze zelf op pad te sturen. Met het nieuwe lespakket Thuis in Drenthe maken basisschoolleerlingen op een speelse manier kennis met de natuur in hun eigen omgeving. Het lespakket is ontwikkeld door IVN Noord in opdracht van de Provincie Drenthe.
Een volle zaal in Grolloo tijdens de informatieavond over de subsidieregeling voor wolfwerende rasters. Veehouders uit de regio kwamen samen om informatie in te winnen over de bescherming van hun dieren tegen wolvenaanvallen. Gedeputeerde Egbert van Dijk was aanwezig om met hen in gesprek te gaan over hun ervaringen, rasters in het algemeen en de huidige praktijkproef in Drenthe in het bijzonder.
Provincie Drenthe gaat pro forma hoger beroep instellen tegen de uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland van 6 maart 2025 over de vergunningplicht voor lelieteelt op een perceel in Geeuwenbrug. De uitspraak van de rechtbank ligt grotendeels in lijn met de uitspraak van de rechtbank op 18 juni 2021 waartegen de provincie een beroep heeft lopen bij de Raad van State. De provincie zal in afwachting van het hoger beroep en de uitspraak van de Raad van State niet handhavend optreden.
Provincie Drenthe stelt voor de jaren 2025 tot en met 2028 ruim 1 miljoen beschikbaar voor kavelruil. Door kavelruil tussen boeren te ondersteunen verbetert de landbouwstructuur in onze provincie. Daarnaast draagt het bij aan de realisatie van wettelijke opgaven zoals water en natuur.