Nieuws over natuur, milieu en energie
Drenthe ontwikkelt samen met de provincies Groningen, Fryslân en Overijssel en de Duitse deelstaat Nedersaksen een grensoverschrijdende waterstofregio in Noordoost-Nederland en Nedersaksen. In deze regio gaan de provincies en Nedersaksen samenwerken in diverse waterstofprojecten. Daarvoor hebben de Commissarissen van de Koning van de betrokken provincies en de minister-president van de Duitse deelstaat Nedersaksen, Stephan Weil, een intentieovereenkomst ondertekend. Met het realiseren van een gemeenschappelijke waterstofregio, een Crossborder Hydrogen Valley, dragen de deelnemende regio's bij aan de Europese klimaatdoelstellingen voor 2030.
Op 7 juli 2022 van 20.00 tot circa 21.00 uur organiseert de provincie Drenthe een digitale bijpraatsessie over de Drentse aanpak stikstof. We nodigen iedereen die meer wil weten over de Drentse aanpak van harte uit om te kijken.
Provincie Drenthe verhoogt het bedrag in de subsidieregeling ‘Oplossingen netcongestie bij duurzame energieopwekking’ met € 200.000. Het extra bedrag is bedoeld voor het onderdeel technische oplossingen in de regeling, zoals de aanschaf van een accupakket om opgewekte zonnestroom op te kunnen slaan. Het extra geld in de regeling is vanaf 1 juli 2022 beschikbaar.
In de bossen rond Veenhuizen is een jonge zeearend geboren. Het is de eerste keer dat zeearenden succesvol hebben gebroed in Drenthe. Het broedgeval geeft aan dat als flora en fauna rust en ruimte krijgen er bijzondere dingen kunnen gebeuren. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zien er samen op toe dat het nest niet verstoord wordt en het jong straks veilig kan uitvliegen.
De gemeente Noordenveld ontvangt een incidentele subsidie van € 250.000,-- van provincie Drenthe om vijf naar waterstof omgebouwde bedrijfsbussen te kunnen aanschaffen. Deze bedrijfsbussen worden gebruikt door de wijkteams van de afdeling Beheer, die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de openbare ruimte in de gemeente.
De provincie Drenthe en Waterschap Hunze en Aa's geven een waarschuwing vanwege onvoldoende waterkwaliteit in de zwemplas van het Hunzedal. Er is een te hoge concentratie blauwalgen gemeten. Blauwalgen kunnen irritaties aan de ogen en huid, hoofdpijn en maag- en darmklachten veroorzaken.
Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) richt zich op de verdere verduurzaming van de landbouw. Zo worden boeren vergoed die, naast het produceren van voedsel, ook aandacht hebben voor de natuur en milieu.
De provincies Drenthe, Fryslân en Groningen zetten hun samenwerking voort met het nieuw Boa-convenant "Groene handhaving". Voor het behoud van de natuur en de veiligheid in het buitengebied werken veel partijen samen. De Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s) spelen daarbij een belangrijke rol. Het convenant ‘Groene handhaving’ maakt het weer mogelijk dat de 'groene' Boa’s in elkaars natuurgebieden kunnen toezicht houden en handhaven. Ook kan hierdoor de beperkte Boa-capaciteit gezamenlijk efficiënter worden ingezet.
Noord-Nederland is volop bezig met het toekomstbestendig maken van de landbouw. Om te laten zien wat er allemaal gebeurt, kennis te delen en van elkaar te leren, is de maand juni uitgeroepen tot themamaand van de natuurinclusieve landbouw.
Gedeputeerde Staten zijn voornemens ca. 40 ha grond uit te ruilen nabij de Roode Brand en ca 22 ha grond uit te ruilen nabij de Zuidmaten te Drijber, beide ten behoeve van de realisatie ca. 90 ha binnen het Natuurnetwerk Nederland.