Isolatiemaatregelen

De energieprijzen zijn hoog, het is belangrijk dat we minder afhankelijk worden van aardgas en we willen klimaatverandering tegengaan. Daarom is dit hét moment om aan de slag te gaan met isolatie.

Isolatie zorgt er altijd voor dat jouw energierekening omlaag gaat. Door jouw woning te isoleren, wordt hij meer waard. En je hebt meer comfort in huis: warmer in de winter, koeler in de zomer. En bovendien zorg je goed voor het klimaat: minder CO2-uitstoot. Houd tijdens het isoleren rekening met beschermde soorten. Dit zijn we vanuit de Omgevingswet verplicht te controleren. Kijk voor meer informatie op Natuurvriendelijk isoleren.

Op deze pagina staan de grote isolatiemaatregelen beschreven.

Heb je praktische informatie of advies nodig om de isolatie uit te voeren? Het Drents Energieloket helpt jou verder, ga naar www.drentsenergieloket.nl.

Muurisolatie

Start met de grootste oppervlakte om te isoleren: de muren. Zeker als je een spouwmuur hebt die nog niet geïsoleerd is, is spouwmuurisolatie de beste eerste stap.

Spouwmuurisolatie

Heb je een spouwmuur? Dan is spouwmuurisolatie de beste eerste stap. De investering is laag en de winst is groot.

Buitengevel-isolatie

Heb je geen spouwmuur, dan kun je de buitenkant van je muur isoleren. De investering is groter en je hebt een vergunning nodig, maar het levert wel de grootste energiebesparing op. Bijkomend voordeel is dat je huis van de buitenkant weer als nieuw is

Binnengevelisolatie

Heb je geen spouwmuur en wil/mag je de buitenmuur niet isoleren? Dan kun je de binnenmuur isoleren. De ervaren doe-het-zelver kan dit zelf doen. Je huis wordt wel iets kleiner, maar dit is minimaal en merk je vaak nauwelijks.

Dakisolatie

Je dak isoleren is altijd een goede investering, de terugverdientijd is vaak snel. Als je handig bent, kun je het meestal zelf doen.

Schuin dak

Heb je een schuin dak? Isoleer je dak dan aan de binnenkant, door er platen met isolatiemateriaal tegenaan te zetten.

Heb je een schuin dak dat je wilt renoveren? Pak het dan direct goed aan, en kies voor isolatie aan de buitenkant. De kosten zijn sterk afhankelijk van het type dak.

Plat dak

Heb je een plat dak? Dan kan isoleren alleen aan de buitenkant. Laat dit doen door een professional.

Zoldervloer

Heb je een zolder die je niet verwarmt? Dan kun je de zoldervloer isoleren. Breng isolatiemateriaal aan op of in de zolder. Dat kun je vaak zelf.

Vloerisolatie

Als jouw vloer niet of niet goed geïsoleerd is, is vloerisolatie of bodem-isolatie een goede keuze. Zeker als je vloerverwarming hebt. In de meeste huizen kan de isolatie gemakkelijk en relatief goedkoop aangebracht worden. Bijkomend voordeel: warme voeten en minder vocht in huis!

Kruipruimte

Heb je een kruipruimte van minimaal 35 cm hoog? Ga dan voor vloerisolatie door isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer te (laten) plaatsen.

Is je kruipruimte niet hoog genoeg of niet toegankelijk? Ga dan voor bodem-isolatie. Daarbij spuit je isolatiemateriaal (zoals piepschuim bolletjes) los op de bodem van de kruipruimte. De winst op energie en comfort is wel lager dan bij vloerisolatie

Glasisolatie

Heb je nog enkel glas? Het scheelt veel energie als je overstapt naar isolerend glas. Heb je dubbel glas (thermopane)? Overweeg dan om over te gaan op HR++ glas. Dat zijn twee glasplaten met een coating en isolerend gas ertussen.

Zijn je kozijnen ook aan vervanging toe? Ga dan direct over op triple glas. Dat zijn drie glaslagen met een coating en isolerend gas. Triple glas biedt de beste isolatie, maar is ook de grootste investering omdat je dan ook nieuwe kozijnen moet plaatsen.