Nieuws over economie en ondernemen
NHL Stenden Hogeschool, Drenthe College, Rijksuniversiteit Groningen (RuG), provincie Drenthe en gemeente Emmen bouwen samen verder aan de ontwikkeling van Campus Emmen. Daartoe ondertekenden de bestuurders een intentieovereenkomst. De campus sluit aan op de kracht van de regio: een sterke maakindustrie en (groene) chemie. Door deze kracht te combineren met de beschikbare kennis, moet Campus Emmen uitgroeien tot een bruisende omgeving waar professionals, studenten, start-ups, bestaande bedrijven, overheid en instellingen samenwerken. Samenwerken aan het ontwikkelen en toepassen van (nieuwe) kennis, innovatie, bedrijvigheid, banen en aan verbeterde omzet bij bestaande bedrijven in de regio. Daarbij moet Campus Emmen de aantrekkelijkheid van studeren in de regio vergroten, ook bij internationale doelgroepen. Deze ontwikkeling sluit naadloos aan op de kennisagenda van de Universiteit van het Noorden.
De provincie Drenthe vindt het belangrijk om juist in deze tijd ondersteuning te bieden aan het Drentse bedrijfsleven. Om die reden is voor de ‘Uitvoeringsregeling Vouchers IkBenDrentsOndernemer 3.0’ een bedrag van
€ 675.000,- beschikbaar gesteld. Hiermee faciliteert de provincie de groei van ondernemers en versterkt daarmee de Drentse economie en de regionale werkgelegenheid. Het zorgt ervoor dat het bedrijfsleven kan investeren en fungeert daardoor als een vliegwiel van de Drentse economie.
Onze provincie is een zeer gewilde bestemming. Tijdens de coronacrisis wisten bezoekers uit het hele land Drenthe te vinden en ook voor inwoners is het in eigen omgeving goed toeven met volop mogelijkheden voor fietsen en wandelen. Aan de andere kant heeft de coronacrisis ook grote impact op de vrijetijdssector. Om de komende jaren te blijven investeren in deze voor Drenthe zo belangrijke sector, is er vanuit de investeringsagenda 2021-2023 PLUS €9 miljoen voor het verder verbeteren van de recreatieve fietsvoorzieningen en het versterken van de toeristische bestemming Drenthe.
Hoe kunnen we op een efficiënte manier bioplastic maken uit suiker, zodat de prijs vergelijkbaar wordt met die van plastic uit aardolie? Daar doen de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en verschillende bedrijven en kennisinstellingen de komende drie jaar onderzoek naar. De provincie Groningen, provincie Drenthe en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) ondersteunen het duurzame initiatief gezamenlijk met een subsidie van bijna 1,2 miljoen euro.
Digitale ontwikkelingen zorgen voor grote veranderingen in de Drentse economie. Van landbouw tot groene chemie en industrie, van zorg tot logistiek en energie. Met de subsidieregeling Slimme Demonstratiefabrieken stimuleert de provincie Drenthe maakbedrijven zodat zij de kansen van deze digitale transitie optimaal kunnen benutten. Vanwege een succesvolle eerste impuls aan vier bedrijven, is de subsidieregeling Slimme Demonstratiefabrieken voor de tweede keer opengesteld.
Voor de Veenkoloniën in Drenthe en Groningen is in totaal een miljoen euro aan stimuleringsgeld beschikbaar voor samenwerkende innovatieve partijen. Het gaat om een subsidie uit het Europese Plattelandsontwikkelingsprogramma POP3*. Gedeputeerde Staten hebben dit geld beschikbaar gesteld voor twee subsidieregelingen. Eén subsidie is gericht op het stimuleren van innovaties voor een grotere biodiversiteit in de Veenkoloniën. De andere is gericht op het stimuleren van de eiwittransitie in de Veenkoloniën.
Binnen de Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw Noord-Nederland werken agrariërs, inwoners, landbouw- en natuurorganisaties, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties, de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe en het Rijk in acht gebieden samen aan een landbouw die in balans is met de omgeving.
Acht Drentse melkveehouders worden aanspreekpunt voor hun collega-boeren in de aanpak naar de verduurzaming van hun bedrijf. Vanaf 22 oktober werkt Duurzame Melkveehouderij Drenthe (DMD) met deze acht gebiedscontactpersonen. Het doel? Duurzaamheid behapbaar en realistisch maken voor de melkveehouder. De gebiedscontactpersonen zijn zelf deelnemer van het project en zien dat kringlooplandbouw de toekomst is voor de Nederlandse melkveehouderij. Zij vormen een laagdrempelige vraagbaak en inspirerende gesprekspartners voor de deelnemers aan Duurzame Melkveehouderij Drenthe.
Van 10 tot en met 17 oktober is de Dutch Food Week 2020. Tijdens de Dutch Food Week staan nieuwe ideeën rondom ons eten centraal. In het tv-programma Aan Tafel! praat presentator Loes van der Laan met een aantal gasten over noordelijke initiatieven. Aan Tafel! is geproduceerd in opdracht van de provincies Drenthe en Groningen.
De provincie Drenthe ondersteunt de Young Business Award (YBA) en de Drentse Startup 2020 met een subsidie van 40.000,--euro. De YBA is de grootste startup competitie van Nederland en wordt dit jaar voor de 6e keer georganiseerd. De finale van de YBA is (onder voorbehoud) op dinsdag 5 januari 2021 in het Atlas Theater in Emmen. Tijdens de finale wordt ook de Drentse startup bekend gemaakt.