European login


European login zorgt dat u met uw nationale inlogmiddel (zoals DigiD) kunt inloggen bij organisaties in andere landen van de Europese Unie.

Wat is European login?

Overheidsorganisaties in de landen van de Europese Unie (EU) kunnen personen identificeren aan de hand van hun paspoort. Het maakt daarbij niet uit welk land dat paspoort heeft uitgegeven. Zo kunt u zich in Nederland bijvoorbeeld identificeren met een Italiaans paspoort. Dit ligt anders bij elektronische Identiteitsbewijzen (eID’s) zoals in Nederland DigiD. In veel landen kunt u zich alleen digitaal identificeren met het eID dat het land zelf uitgegeven heeft. Dit gaat veranderen door European login.

De EU-verordening eIDAS zorgt dat overheidsorganisaties in de EU-landen elkaars eID’s toegang gaan geven. Nadat de EU nationale eID’s heeft goedgekeurd, kunt u ze ook in andere EU-landen gebruiken. Dan kunt u als Nederlander met uw DigiD bijvoorbeeld inloggen bij de overheid in Frankrijk. Italianen kunnen met hun inlogmiddel SPID bijvoorbeeld bij de Nederlandse overheid zaken doen. En andersom.

Meer informatie over eIDAS leest u op de website van de Rijksoverheid.

European login bij de provincie Drenthe

Diverse aanvraagformulieren van de provincie Drenthe zijn ook beschikbaar voor inloggen en ondertekenen met European login. Dat kan  bijvoorbeeld handig zijn als u in het buitenland woont en u niet de beschikking heeft over DigiD of eHerkenning.

Bij de betreffende producten en diensten staat vermeld of u met het European login kunt inloggen en ondertekenen.