Nieuwsberichten
De provincie Drenthe heeft subsidie gegeven aan drie recreatieve projecten in de natuur. Hiermee wordt het recreatieve aanbod in de provincie verder versterkt. Buitenrecreatie draagt niet alleen bij aan het welzijn van de inwoners van Drenthe, maar is ook een belangrijke trekpleister voor bezoekers van buiten de provincie. Het gaat om projecten die horen bij gebiedsontwikkelingen in het provinciale Programma Natuurlijk Platteland.
Veel jongeren moeten er weer aan geloven: na schooltijd of na de voetbaltraining in het donker op de fiets naar huis. Goede fietsverlichting is dan onmisbaar. Om het belang hiervan te onderstrepen, hebben gemeenten en de provincie de afgelopen jaren gezamenlijk campagne gevoerd. Toch blijkt een herinnering alleen niet altijd genoeg: verlichting kan kapot zijn of ontbreekt soms zelfs. Daarom kunnen leerlingen van de Internationale Schakelklassen (ISK) in Emmen op maandag 11 november hun fietsverlichting op school laten controleren en, waar nodig, laten repareren.
Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma is tot nader order uit de roulatie vanwege een heupbreuk. De operatie is goed verlopen en Klijnsma herstelt nu.
Met een subsidie van € 1.000.000,-- wordt het spoor aan de Duits-Nederlandse grens aangepast. Deze subsidie draagt bij aan de realisatie van de treinbeveiliging tussen Bentheimer Eisenbahn AG en ProRail. Op 4 november 2024 overhandigde Wiebke Osigus, minister voor federale en Europese aangelegenheden van de deelstaat Nedersaksen, een cheque op het station van Coevorden. Door deze subsidie is de treinverbinding tussen Emmen-Rheine weer een stap verder.
De eerste stappen zijn gezet voor de ongelijkvloerse aansluiting Pottendijk. De aannemer is druk bezig met slopen, graven en het aanleggen van kabels en leidingen. Met deze nieuwe aansluiting kan het verkeer straks veiliger en vlotter doorrijden op de weg van Emmen naar Ter Apel (N391). Er is dan geen rotonde meer.
De provincie Drenthe voldoet ruimschoots aan de opgave voor de Spreidingswet. Volgens de Spreidingswet moeten de Drentse gemeenten uiterlijk 1 juli 2025 opvang bieden aan totaal 2.691 mensen. Drenthe voldoet nu al aan deze opgave. Met de plannen die de gemeenten tot nu toe gemaakt hebben komt de teller in zowel 2025 als 2026 op 4.182 opvangplekken. Hierin zijn 341 plekken voor alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) opgenomen.
In de komende periode gaan dertig leerlingen van het Esdal College uit Emmen aan de slag met het meten van de luchtkwaliteit rond de school. Met ‘snuffelfietsen’, fietsen waar sensoren op zitten, kunnen leerlingen zelf fijnstofmetingen doen. Ook meten ze de stikstofdioxide. Het RIVM gaat de verzamelde data gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek en het verbeteren van luchtkwaliteitsmodellen.
Op vrijdag 25 oktober is de feestelijke opening van de Boonspolder en het bevergebied Spijkerboor. De herinrichting van ongeveer 25 hectare natuur in de Boonspolder en het bevergebied in Spijkerboor is zo goed als afgerond. Waterberging en waterbeheersing speelden bij de herinrichting een grote rol. Deze mijlpaal is gevierd met korte toespraken en een officiële openingshandeling in het gebied, waarbij dorpsbewoners en betrokkenen aanwezig zijn.
Het realiseren van voldoende betaalbare en duurzame woningen voor alle inwoners van Drenthe. Dat is de doelstelling van de nieuwe Woonagenda 2024-2028. De agenda werd vandaag gepresenteerd door Gedeputeerde Staten van Drenthe en wordt in november besproken in de Provinciale Staten.
Het energiesysteem heeft met verschillende problemen te maken. Er is te weinig capaciteit, een deel van de infrastructuur is verouderd en er komen steeds meer nieuwe energiebronnen bij. Het is dan ook een flinke puzzel om goede oplossingen te ontwikkelen voor een goedwerkend, duurzaam energiesysteem. Hoe mooi is het als je op één plek met die puzzel aan de slag kunt?