Gemeentehuis Tynaarlo, Vries

Gemeentehuis Tynaarlo1

In het ruilverkavelingslandschap, net ten noorden van het dorp Vries, staat sinds 2004 het gemeentehuis van de gemeente Tynaarlo. Het is een relatief groot gebouw met een gebruiksoppervlak van circa 10.000 m². Doordat het gebouw in een landschappelijke ‘kamer’ is geplaatst, sluit het aan op de veel grotere afmetingen van de omgeving. De achtertuin is ingericht als een parklandschap. Aan de voorzijde oogt het gebouw formeel, compleet met oprijlaan en een aantal pleinen. De receptie en de raadzaal liggen in één lijn met de oprijlaan en de pleinen. Dat haalt het formele karakter van de buitenkant naar binnen. Een aantal met eiken omzoomde erven zorgt voor een subtiele overgang van het grote gebouw naar de kleinere gebouwen in het dorp. De architect heeft zich bij zijn ontwerp laten inspireren door het Farnsworth House van Ludwig Mies van der Rohe.

Laatst bijgewerkt op 1 december 2015.

Afbeeldingen

Christiaan Richters, fotograaf
Gemeentehuis Tynaarlo
Situatietekening Claus en van Wageningnen architecten
Beganegrond Claus en van Wageningen architecten