Op maandag 15 april 2024 is de Culturele Prijs van Drenthe 2024 uitgereikt aan Marion van den Akker in concertboerderij d’Rentmeester in Valthermond

Marion kreeg de prijs uit handen van gedeputeerde Jisse Otter. De tweejaarlijkse prijs, die sinds 1955 de belangrijkste culturele onderscheiding is van provincie Drenthe, bestaat uit een bronzen legpenning en 10.000 euro.

Volgens de jury heeft Marion van den Akker met Klassiek in ’t Veen bijzondere verdiensten geleverd op cultureel gebied in Drenthe. Ze heeft klassieke muziek naar een plek gebracht waar men dat niet direct verwacht. De unieke concertboerderij in Valthermond is tot ver buiten Drenthe een begrip in de (klassieke) muziekwereld.

Alt-mezzo Marion van den Akker (Haarlem 1956) betrok in 2002 samen met haar echtgenoot, pianist Rian de Waal, de monumentale krimpenboerderij ‘Onder de linden’ aan het Zuiderdiep in Valthermond. Samen verbouwden ze de deel van de boerderij tot een concertzaal. Met de stichting Klassiek in 't Veen lanceerden ze een kamermuziekserie, met zo'n tien concerten per jaar. Dankzij hun grote netwerk in de (inter-)nationale muziekwereld wisten zij beroemde namen naar Drenthe te halen, zoals Arthur en Lucas Jussen en de Roemeense sopraan Nelly Miricioiu. Ook boden zij jong talent een podium. Zowel de concertzaal als de opnamestudio worden geroemd om de fenomenale akoestiek. De concertboerderij is ook de vaste locatie van het Peter de Grote Festival (tegenwoordig Aurora Festival), het grootste kamermuziekfestival van Noord-Nederland.

In 2020 kreeg de boerderij een nieuwe eigenaar en veranderde de naam in d’Rentmeester. De unieke concertzaal, opnamestudio en concertserie bleven behouden, met Van den Akker als programmeur voor Klassiek in ’t Veen. Dit jaar heeft zij die taak overgedragen aan Jan Ype Nota en werd zij lid van het comité van aanbeveling.