Symposium onderzoek heideontwikkeling


Op september 2015 vond in Dwingeloo een symposium plaats over heideontwikkeling op voormalige landbouwgrond. Tijdens het programma is informatie gegeven over de resultaten uit wetenschappelijk onderzoek naar de ontwikkeling van droge en natte heide in Nationaal Park Dwingelderveld. Deze resultaten zijn bruikbaar om heideontwikkeling succesvoller en meer kosteneffectief uit te voeren. Ook hebben de projectpartners van de herontwikkeling hun ervaringen gedeeld.

praktijkproef-noordenveld-dv-17-09-14-4

Heideherstelexperiment

Het Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa. In het hart van het Dwingelderveld lag een 175 ha grote landbouwenclave. Van 2011 tot 2013 is deze omgevormd tot natuurgebied. Sinds het najaar van 2011 wordt er een grootschalig heideherstelexperiment uitgevoerd. In deze praktijkproef wordt onderzocht welke maatregelen het meest effectief en succesvol zijn om natte of droge heide te ontwikkelen. Nieuw aan dit onderzoek is
dat ook wordt gekeken naar hoe het leven onder de grond zich ontwikkelt. Het experiment heeft plaats gevonden op praktijkschaal: droge heide experiment beslaat 6.000 m2 en het natte heide experiment 13.000 m2.
Het onderzoeksteam bestaat uit onderzoekers van Onderzoekcentrum B-WARE, Universiteit Antwerpen, de Vlinderstichting, de Stichting Willem Beijerinck Biologisch Station, de Engelse Cranfield Universiteit en het Tsjechische Instituut
van Bodem Biologie. Daarnaast is er goede samenwerking met het Kennisnetwerk OBN, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Het is de bedoeling om het onderzoek nog eens 3 jaar voort te zetten.

Presentaties

Rapportage

Het onderzoeksrapport (pdf, 7.9 MB) kunt u vanaf de site downloaden

2022 artikel over onderzoek herstel heide op voormalige landbouwgrond (pdf, 1.9 MB)