Junior Rangers Drents-Friese Wold


In Nationaal Park Drents-Friese Wold is een leuke groep Junior Rangers actief. Zij gaan samen op pad; beleven, ontdekken en actief aan de slag in en met de natuur! Het jaarlijkse programma is elke keer anders. Denk bijvoorbeeld aan: EHBO in het bos, vaardigheidstraining excursies leiden, bomen planten, bushcraft, thema over mieren, vogels ringen....
Vast onderdeel van elk jaarprogramma is het zomerkamp...

Nieuws Juniorrangers Drents-Friese Wold

Wat is een Junior Ranger?

Het programma voor de Junior Rangers is voor jongeren van 12 tot 18 jaar.
Een Junior Ranger weet wat het werk van een 'ranger' (boswachter) inhoudt. Hij/zij voelt zich ambassadeur voor het nationaal park en zet zich - samen met andere Junior Rangers - in voor het nationaal park door allerlei activiteiten. Voor je Junior Ranger wordt, ga je eerst aan de slag als Aspirant Junior Ranger.

Aspirant Junior Ranger

Van de Aspirant Junior Rangers wordt verwacht dat ze kennis maken met het werk van een 'ranger' (boswachter) en de omgeving waarin hij werkt.
De Aspirant Junior Rangers sluiten hun programma af in de zomer met een tweedaags kamp. Na het volgen van dit volledige programma krijgen ze na het kamp een certificaat waarbij ze officieel Junior Ranger zijn.

DSC_0129

Junior Ranger

Voor de gecertificeerde Junior Rangers is een vergelijkbaar programma gemaakt. Bij de invulling van dit programma is duidelijk naar de wensen van de jongeren gekeken. Van de Junior Rangers wordt een actievere rol verwacht bij de invulling van de programma's, zoals het geven van presentaties, verzorgen van beeldmateriaal, voorbereiden van een programmaonderdeel e.d.
Er wordt ieder jaar een internationaal kamp georganiseerd in Europa voor Junior Rangers. Er mogen ieder jaar 2 deelnemers per nationaal park naar dit kamp. De Junior Rangers die hierheen gaan, worden - na een moeilijke selectie - gekozen uit de gegadigden.

Youth+

Wanneer je ouder dan 18 wordt en toch graag actief wilt blijven binnen jouw National Park of misschien zelfs daar buiten, dan kun je informeren naar het Youth+ programma. Dit programma is er op gericht om daadwerkelijk mee te kijken, helpen en denken in de vormgeving van Nationale Parken.

juniorangers

Junior Rangers in Europa

Europarc is een samenwerkingsverband van alle nationale parken in Europa. Europarc kent verschillende gezamenlijke programma's. Eén zo'n programma is het Junior Ranger programma. In steeds meer nationale parken in Europa zijn Junior Rangers actief. Zo langzamerhand is er sprake van een netwerk van Junior Rangers: jongeren die met zijn allen meehelpen om de natuur in Europa te beschermen. In het Nationaal Park Weerribben-Wieden zijn Junior Rangers al een aantal jaren actief. Er hebben inmiddels uitwisselingen plaatsgevonden met andere parken in Europa. Het is de bedoeling dat in veel meer nationale parken in Nederland soortgelijke groepen zullen komen. Nationaal Park Drents-Friese Wold is, zoals gezegd, het tweede park dat het Junior Rangers programma organiseert.

Programma

Er wordt door het nationaal park jaarlijks gewerkt aan een speciaal programma voor zowel de Aspirant Junior Rangers als de Junior Rangers. De maandelijkse activiteiten worden gecoördineerd door twee vaste begeleiders.

De kosten zijn € 50,00 per deelnemer per jaar. Hiernaast kan een eigen bijdrage worden gevraagd bij deelname aan internationale kampen.
Interesse? Stuur dan een email naar: g.lek@ivn.nl

Of kijk op www.juniorrangers.nl


Juniorrangers op Facebook