Aan het werk met de berk - Natuurwerkdag 2023


Aan het werk met de berk

Zaterdag 4 november is weer de landelijke Natuurwerkdag

Zaterdag 4 november kan Jong & Oud weer de handen uit de mouwen steken op de jaarlijkse Natuurwerkdag. Kom alleen, met vrienden of met je kinderen en/of kleinkinderen.

Dit jaar gaat het om de berkenboom. We gaan die eruit halen, maar er ook iets van maken.

Aan de rand van het Aekingerzand staan jonge, spontaan opgekomen berkenboompjes. Als die groter worden vormen ze een bedreiging voor de prachtige zandverstuiving. Om de berken er met wortel en tak uit te halen, gaan we graven, trekken en verzamelen. En het leuke is dat iedereen die dat wil jonge berkenboompjes mag meenemen om thuis te planten. De rest gooien we op een hoop.

Tot drie jaar oude berken kunnen nog zonder kluit worden verplant. Zij groeien uit tot een prachtige boom van licht, en zijn een symbool van de nieuwe lente. De berk, ook wel ‘de witte Vrouwe met de groene sluier’, is een aanwinst in of langs je tuin.

De berk is verder bekend van de heksenbezems in de takken. Maar ook van de gewone bezem. Tijdens de Natuurwerkdag kun je leren hoe je zo’n bezem maakt. Van berkentakken, draad of touw èn met een stok. Vlieg ermee naar huis, en je zult zien hoe zo’n bezem veel leuker en vaak ook beter werkt dan een bladblazer!

Kun je niet wachten en wil je alvast zien hoe je stap voor stap zo’n traditionele berkenbezem maakt? Kijk dan even op de website www.hunebednieuwscafe.nl.

Staatsbosbeheer in samenwerking met IVN Westerveld organiseert op 4 november deze natuurwerkdag. Van 9.30 -14.00 uur gaan we met z’n allen aan het werk aan de rand van het Aekingerzand.  Vanaf 9.00 uur staat de koffie klaar.

Ook dit jaar staat onze tent weer klaar waar je koffie, thee, limonade en koek kunt krijgen. Neem zelf een beker/mok en lepel mee (geen wegwerp spul), dan kun je van tijd tot tijd onder de tent uitrusten en gezellig bijpraten. Ook zorgen wij voor een lunch met lekkere vegetarische broodjes en op houtvuur gemaakte soep.

Opgeven op de site:  www.natuurwerkdag.nl

Locatie: Aekingerzand Drents-Friese Wold (en zet zoekgebied op 10 km)

Foto: gemaakt door Mariken Hornman.