Junior Rangers onderzoeken strooisellaag


In februari keken de Junior Rangers van het Dwingelderveld eens over hun grenzen. Ze waren te gast bij het IVN, op de Veldhoeve in Orvelte. Lees hieronder hun verslag.

Medewerker Wim nam ons mee in de wereld van de strooisellaag. Na een korte inleiding gingen we in groepjes van twee en met een bak, loeppotjes en een insectenzuiger het bos in om te speuren naar kleine kruipers.

Het regende pijpenstelen, dus na een kletsnat eerste half uurtje waren we blij dat we binnen aan de slag konden. Met binoculars ging het speuren verder. En ook al waren er koppels die dachten niets levends in hun bak aan te treffen, er werd nog heel veel gevonden. Van duizendpoten, pissebedden tot wormen en spinnen.

Ter afronding legde Wim uit dat deze wereld net als de grote wereld vlees- en planteneters bevatten en eigenlijk een klein ecosysteem op zich is.

Na deze ontdekkingen gingen we nog even aan de slag met takken in wintertooi. Probeer de 15 verschillende takken maar eens op naam te brengen! Ondanks de zoekkaarten die we erbij kregen was het nog een flinke kluif. Mooi om te zien dat je dan nog meer naar de uiterlijke kenmerken moet kijken om de juiste naam te ontrafelen.