Wie wint de Drentse Anjer Prijs 2021 van het Cultuurfonds Drenthe?


De Drentse Anjer Prijs 2021 van het Cultuurfonds Drenthe wordt op vrijdag 25 juni 2021 uitgereikt. De commissaris van de Koning mevrouw J. Klijnsma, tevens voorzitter van het Cultuurfonds Drenthe, reikt aan de winnaar een cheque van € 5.000 uit.

De genomineerden

Loods13 uit Emmen is een ontwikkelplek voor theater in Noord-Nederland. Met theaterlessen en voorstellingen biedt Loods 13 talentontwikkeling op maat, van beginner tot toptalent. Loods 13 heeft zich gespecialiseerd in community projecten: het werken met specifieke doelgroepen op bijzondere locaties. Door de inzet van theater wil men het gat verkleinen tussen de samenleving en de mensen die daar om verschillende redenen buiten vallen.
Met 'Moederliefde' heeft Loods 13 in 2019 en 2020 een bijzonder project gerealiseerd dat deelnemers en publiek wist te raken. Loods 13 bouwde met het project een hechte, veilige community op voor alleenstaande moeders en hun kinderen, niet alleen tijdens het repeteren en het spelen van de voorstellingen maar ook daarna.

Museum Havezate Mensinge in Roden zet zich al vele jaren in om het unieke verhaal te vertellen van de geschiedenis van de havezate en zijn bewoners, waarvan de historie terugvoert tot 1381.

In 2020 werd het museum opgenomen in het nationale museumregister. Een erkenning dat Mensinge voldoet aan alle eisen van een professioneel museum en een enorme opsteker voor Roden en omgeving. De registratie geeft het museum ook de mogelijkheid om collecties en inventaris uit andere musea in bruikleen te ontvangen.
Het museum heeft een heldere visie en meerdere nieuwe plannen klaarliggen om de geschiedenis van havezate en landgoed verder beleefbaar te maken.

Musicalgroep Kick uit de gemeente Tynaarlo is een speelplaats waar jongeren uit de gemeente Tynaarlo en omgeving in de leeftijd van 12 tot 18 jaar hun acteer- en danstalent, creativiteit en muzikaliteit kunnen ontwikkelen. De musicalgroep biedt ruimte aan een dertigtal jongens en meisjes met of zonder ervaring in dans, muziek, zingen, acteren en schrijven. Kick werkt twee jaar aan een productie en speelt de voorstellingen op diverse locaties.
In 2020 ontwikkelde Kick de productie Jehanne over het leven van Jeanne d’Arc die op de Zeegster Hoeve strijdt voor haar idealen. Ondanks de beperkende Corona maatregelen doet de groep er alles aan om ‘de leukste musicalgroep van het Noorden’ te blijven.