Siemen Dijkstra winnaar Culturele Prijs Drenthe van 2022


Siemen Dijkstra krijgt de Culturele Prijs 2022. De kunstenaar werd vrijdagmiddag in zijn atelier in Dwingeloo verrast met de toekenning door gedeputeerde Nelleke Vedelaar.

Maandag 11 april mag hij de prijs in ontvangst nemen tijdens een feestelijk programma in het ATLAS Theater in Emmen.

Siemen Dijkstra groeide op in Pesse en woont sinds zijn afstuderen aan de Groninger Academie Minerva in Dwingeloo. “Het Drentse landschap inspireert hem tot razendknappe kleurenhoutsneden. Maar ook zijn zorg om de steeds groter wordende druk op dat landschap is een bron van inspiratie. Siemen Dijkstra is een geëngageerd kunstenaar,” aldus Annette Timmer, voorzitter van de adviescommissie.

Volgens Nelleke Vedelaar hoefde het college van Gedeputeerde Staten niet lang na te denken over de voorgedragen winnaar: “Siemen weet met zijn unieke techniek van reductiehoutsnede de verschillende kanten van het Drentse landschap vast te leggen. Zijn werk laat zowel de huidige natuurgebieden en productielandschappen zien als reconstructies van landschappen die niet meer bestaan.”

De tweejaarlijkse Culturele Prijs, een bronzen legpenning en 10.000 euro, is sinds 1955 de belangrijkste onderscheiding van de provincie Drenthe. De afgelopen jaren ging de oeuvreprijs o.a. naar Harry Cock (2018), Cor Kalfsbeek (2016) en Gerard Stout (2014). In 2020 is de Culturele Prijs toegekend aan Daniël Lohues. De uitreiking werd vanwege de beperkende coronamaatregelen uitgesteld. Om gezondheidsreden kan Lohues zelf niet aanwezig zijn op maandag 11 april. In het programma wordt wel een eerbetoon gebracht aan de zanger, muzikant en schrijver uit Erica. Ook zal op 11 april  bekend worden gemaakt wie van de drie genomineerden de winnaar is van de Talentprijs 2022 van Kunst & Cultuur Drenthe.

RTV Drenthe zendt maandagavond 11 april een registratie uit van het feestelijke programma rond de uitreiking van de culturele prijzen.