Genomineerden Drentse Talentprijs Cultuur


De band Blackbriar, beeldend kunstenaar Ilana de Boer en dichter Iduna Paalman zijn genomineerd voor de Drentse Talentprijs Cultuur. Wij reiken deze prijs voor de zomer uit. De winnaar van de Drentse Talentprijs Cultuur ontvangt 2.500 euro om in te zetten voor verdere ontwikkeling en een sculptuur. De andere twee genomineerden ontvangen elk 500 euro.

Blackbriar

Eén van de drie genomineerden is de gothic rockband Blackbriar uit Assen. De band timmert al een tijdje aan de weg en heeft in eigen beheer nummers en video's uitgebracht die miljoenen kijkers trekken van over de hele wereld. In 2020 zette de band een crowdfunding op om de opname van een debuutalbum te bekostigen. Binnen één dag werd het streefbedrag van 25.000 euro opgehaald en de dagen erna liep het bedrag op tot 70.000 euro. Het album werd enkele weken geleden gepresenteerd.

Ilana de Boer

De 26-jarige Ilana de Boer uit Assen won in 2020 de titel Amateurkunstenaar van Drenthe. Sinds 2018 schildert Ilana. Ook maakt zij beelden. De meeste van haar werken zijn figuratief, waarin ze vooral wil laten zien dat iets moois niet perfect hoeft te zijn.

Iduna Paalman

Iduna Paalman uit Rolde sleepte met haar gedichtenbundel 'De grom uit de hond halen' de Poëziedebuutprijs 2020 in de wacht. De 30-jarige Paalman werd in 2019 al door de Volkskrant uitgeroepen tot literatuurtalent van het jaar. (foto Iduna: Simon Debbaut-L'Ecluse)

Vanuit heel Drenthe zijn 161 voordrachten voor de prijs geweest voor 27 verschillende kandidaten. De Drentse jury heeft bij de beoordeling gelet op de prestatie in 2020, de mogelijke artistieke ontwikkeling en de potentie om door te groeien. In 2020 won Mare Keja (cello) uit Anderen de prijs, het jaar daarvoor beeldend kunstenaar Anne-Will Lufting (beeldende kunst) uit Nieuw-Amsterdam en in 2018 Willemien Dijkstra uit Sleen (musical).