Celliste Mare Keja wint Drentse Talentprijs Cultuur


Mare Keja uit Anderen heeft de Drentse Talentprijs Cultuur gewonnen. De 16-jarige celliste kreeg naast een beeld van kunstenaar Els Mondt een cheque van 2.500 euro uit handen van Marieke Vegt, directeur van Stichting Kunst & Cultuur (K&C). Door het coronavirus kon er dit jaar geen feestelijke bijeenkomst worden georganiseerd, maar werd de prijs aan de voordeur van de winnaar overhandigd. K&C had gezorgd voor een rode loper, taart, alcoholvrije champagne en een smakelijk pakket, zodat de winnaar de prijs in huiselijke kring kan vieren.

Naast Mare Keja waren singer-songwriter Hannah Mae en schrijver en columnist Richard Zuiderveld genomineerd voor de prijs. Deze twee genomineerden kregen als waardering en stimulans elk 500 euro.

Mare Keja

Mare Keja (2004) begon met cello spelen toen ze pas drie jaar oud was. Als 7-jarige stond ze al in de finale van het Haydn Muziek Festival en ook in 2013 was ze finalist en mocht een 2e prijs in ontvangst nemen. In 2014 werd ze toegelaten tot de Jong Talent Klas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen, waar ze les had van Corine ’t Hoen. Ze volgde een masterclass van de Amerikaanse cellist Amir Eldan en studeert op dit moment bij de Russische cellist Ivan Monighetti in Bazel.

In 2019 won Mare de landelijke finale van het Prinses Christina Concours. Voor deze prestatie is ze genomineerd voor de Drentse Talentprijs Cultuur 2020.

Volgens de provinciale en landelijke jury loopt Mare Keja over van muzikaliteit. “Mare is een getalenteerde celliste met een mooi ontwikkelde eigen klank en intonatie. De noten die op papier staan weet ze om te toveren tot een muzikaal verhaal. Je hoort het instrument spreken. Mare droomt van een toekomst als cellist en dat wensen wij haar als jury van harte toe.”

De Drentse Talentprijs Cultuur werd dit jaar voor de tiende keer uitgereikt. Eerdere prijswinnaars waren beeldend kunstenaar Anne-Will Lufting (2019), musicalster Willemien Dijkstra (2018), dj Cody Hidding (2017), trombonist Arjan Linker en schrijfster Jante Wortel (2016). Er kunnen alweer nieuwe kandidaten worden aangemeld voor de Talentprijs 2021.