Over de Kop van Drenthe

De Kop heeft het! In De Kop van Drenthe komen alle elementen van Drenthe voor. Van de laaggelegen veenweiden, de hooggelegen esdorpen, archeologische vondsten, cultuurhistorische tijdlagen tot de (nieuwe) natuur. De Kop heeft het allemaal.

In het noorden begrenst het silhouet van de stad Groningen onontkoombaar de beide provincies. Daar liggen de waterrijke veen(weide)gebieden van Drenthe met het Leekster- en Paterswoldsemeer. Het veen ten oosten van het Leekstermeer werd al in de Middeleeuwen bewoond en ontgonnen. De bewoners van de veenterpen zijn allang verdwenen, het gebied, nu bekend als de Onlanden, wordt teruggeven aan het water met ruimte voor recreatie en natuur. Wat onzichtbaar wordt verdwijnt niet, de onzichtbare geschiedenis is vaak dichtbij. Zo herinnert de naam Kleibosch in de buurt van Roderwolde aan de Middeleeuwen toen er potklei werd gedolven voor de productie van bakstenen. De oliemolen van Roderwolde markeert naar het zuiden de overgang van het open veenweidegebied naar het besloten landschap met de kenmerkende houtwallen.

Het voor het grote publiek bekende beeld van Drenthe vind je in het hart van ons gebied. Er zijn landelijke esdorpen te vinden zoals Norg, Donderen en Vries met oude karakteristieke boerderijen. De beekdalen van het Peizer- en Eelderdiep met vochtige graslanden. Evenals het stille paarse heideveld van het Noordsche Veld, de uitgestrekte loofbossen, de landgoederen rond Roden en in het oosten de landgoederen zone van Eelde-Paterswolde. De diversiteit van de Kop van Drenthe spreekt velen aan, en is al decennialang het geliefde Drenthe voor dagjesmensen uit de stad Groningen. Uit de talloze recreatiemogelijkheden in het gebied kan worden geconcludeerd dat de recreant de Kop van Drenthe in de eenentwintigste eeuw nog steeds weet te vinden.