Beleefroutes geven een extra dimensie aan de Groene As


De Groene As, de snelle fietsverbinding  tussen Assen en Groningen voor forensen en recreatieve fietsers, is verrijkt met twee beleefroutes ‘Meanderen om De Groene As’. Fietsers worden er langs cultuurhistorische en landschappelijke hoogtepunten geleid. Voor een optimale beleving is een speciale app ontwikkeld, die de fietsers als een echte gids door het landschap laat meanderen.

Doorfietsroute De Groene As is voor meer dan de helft aangelegd. De fietsroute volgt het Noord-Willemskanaal en loopt langs het Nationaal Park Drentsche Aa. Om de bijzondere plekken rondom De Groene As een extra dimensie te geven, gaf Henk-Jan ten Brink, projectmanager van de Doorfietsroute, opdracht om de beleefroutes te ontwikkelen. Filmmaker en schrijver Anke Teunissen kreeg de opdracht om het gebied te verkennen en in verhalen vast te leggen.

Minidocumentaires

Met een open blik tekende Teunissen tal van verhalen op over de rijke geschiedenis tussen Assen en Groningen. Ze maakte er acht minidocumentaires van en een magazine vol verhalen. De route, de verhalen en korte films zijn vastgelegd in een speciaal ontwikkelde app in Shary. Henk-Jan legt uit: “Fietsers zetten de app aan, krijgen de route te zien en op welke plekken ze onderweg kunnen stoppen om de verhalen te horen. Want het is écht een beleefroute; je fietst, kijkt,  en ervaart de plekkenwaar je komt.”

Zowel op de route Assen-Groningen als in omgekeerde richting meandert de beleefroute om de Groene As. Eén route start in Assen en één in Groningen. Beide zijn 40 kilometer. In totaal zijn er 28 punten waar de fietser kan stoppen.

Uitgewoonde villa

Villa Bosch en Vaart was in de loop van vele decennia compleet uitgewoond en het landgoed overwoekert, maar de Groninger Pieter Battjes die het in 1984 kocht voor driehonderdduizend gulden, knapte het samen met zijn zus en partner helemaal op. Leuk weetje: dit landgoed is vrij toegankelijk om te wandelen. Ideaal dus om even op adem te komen en stil te staan bij wat je onderweg gezien hebt, zoals het historische verhaal over het Meisje van Yde.

De Shary app

Navigeren met de Shary- app is makkelijk en duidelijk. De download in de app store is gratis. Je kunt gemakkelijk gratis een account aanmaken en de route daarin toevoegen. Met een telefoonhouder aan het stuur en één telefoonoortje in, volg je al fietsend de route.

Meer informatie is te vinden op deze website.