Vanaf 1 juli 2024 is de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit van kracht. Deze verplichting is ingesteld door de overheid en heeft als doel om de CO₂-uitstoot van zakelijk verkeer en woon-werkverkeer te verminderen. Werkgevers met 100 of meer medewerkers zijn verplicht jaarlijks gegevens aan te leveren over de mobiliteit van hun werknemers. Maar wat houdt dit precies in, en wat betekent het voor jouw organisatie?  In de tekst hieronder alvast een korte extra uitleg wat het inhoudt en wat het voor jouw organisatie betekent.

Wat houdt de rapportageverplichting in?

Werkgevers moeten rapporteren hoeveel kilometers hun medewerkers jaarlijks reizen voor woon-werkverkeer en zakelijke ritten, uitgesplitst naar vervoersmiddel. Dit geldt voor auto’s, openbaar vervoer, fietsen en andere vervoersvormen. Het doel is om inzicht te krijgen in de uitstoot van werkgerelateerde mobiliteit, zodat er effectieve maatregelen kunnen worden genomen om deze uitstoot te verlagen.

Wat betekent dit voor jouw organisatie?

Als werkgever is het belangrijk om te kijken wat de rapportageverplichting voor jou betekent. Val je onder deze verplichting? Zoja, wat moet je hiervoor dan doen? Op de site van de rijksoverheid vind je de meest actuele informatie over de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit.

Hulp nodig?

Hoewel deze verplichting extra administratieve lasten kan lijken, biedt het ook kansen. Het inzicht in mobiliteitsgedrag kan helpen om duurzaamheidsdoelen te stellen en gericht maatregelen te nemen, zoals het stimuleren van fietsen, thuiswerken of gebruik van elektrisch vervoer. Heb je vragen over deze regeling of hulp nodig? Neem dan kosteloos contact op met onze mobiliteitsadviseurs.


Onze mobiliteitsadviseurs helpen je graag

Ben je benieuwd naar andere regelingen en subsidies? Twijfel je of je een subsidie kan aanvragen? Of heb je een vraag over de regelingen? Geen probleem, onze mobiliteitsadviseurs helpen je graag!