Heb je al eens gekeken naar de financiële voordelen en subsidies die er zijn voor het verduurzamen van je mobiliteitsbeleid? Als werkgever in Drenthe kun je profiteren van verschillende regelingen en voordelen. Hieronder vind je een overzicht van een aantal voordelen en subsidies. En een link naar de webpagina’s die je voorzien van de laatste regels rondom de voordelen en subsidies.
Financiële voordelen
Werkkostenregeling (WKR)
Je kunt met jouw bedrijf onbelaste vergoedingen geven aan je werknemers. Dit kan ook met zaken waar een werknemer privé voordeel van kan hebben. Denk aan fietsen, ov-abonnementen en (een bijdrage aan) een elektrische auto. Lees meer over de werkkostenregeling.
MIA/Vamil-regeling
Investeer je in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen die voorkomen op de actuele milieulijst? Dan kun je gebruikmaken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Lees meer over deze regelingen.
Energie-investeringsaftrek (EIA)
Hiermee kun je een deel van de investeringskosten voor duurzame mobiliteitsoplossingen aftrekken van je fiscale winst. Voorbeeld hiervan is investering in elektrische voertuigen en laadpalen. Lees meer over de energie-investeringsaftrek.
Subsidies
Hieronder lees je een aantal subsidies die nu beschikbaar zijn als het gaat om duurzame mobiliteit.
Subsidieregeling Collectieven mkb Verduurzaming Reisgedrag (COVER)
De coversubsidie is voor organisaties die het mkb (midden- en kleinbedrijf) vertegenwoordigen, zoals brancheverenigingen of ondernemersorganisaties. De subsidie is voor het stimuleren van duurzamer reisgedrag, bijvoorbeeld door fietsen, openbaar vervoer, elektrisch rijden of hybride werken te bevorderen. Lees voor over COVER.
AanZET-subsidie
Vanaf 28 januari 2025 kunnen ondernemers opnieuw een aanvraag indienen voor de AanZET-subsidie, gericht op de aanschaf van emissie loze vrachtwagens. Het subsidiebedrag varieert afhankelijk van het type voertuig en de grootte van de onderneming. Nieuw in 2025 is dat ook vrachtwagens met een waterstofverbrandingsmotor in aanmerking komen. Lees hier over de status van de AanZET-subsidie.
Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij bedrijven (SPRILA) Aanschaf
Bent u ondernemer en wilt u op eigen of gehuurd terrein laadinfrastructuur aanleggen voor elektrische voertuigen? Dan komt u misschien in aanmerking voor de Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij bedrijven (SPRILA) Aanschaf. Meer informatie over deze regeling.
Onze mobiliteitsadviseurs helpen je graag

Ben je benieuwd naar andere regelingen en subsidies? Twijfel je of je een subsidie kan aanvragen? Of heb je een vraag over de regelingen? Geen probleem, onze mobiliteitsadviseurs helpen je graag!