Iedereen doet mee (inclusie)
Onze ambities voor Drenthe
- Zorgen dat iedereen maatschappelijk kan meedoen
- Wegnemen van fysieke, mentale en financiële drempels voor inwoners
- Inzetten op verbeteren van (digitale) toegankelijkheid
- Versterken van de voorbeeldfunctie van de provincie (als organisatie)
- Als regenboogprovincie versterken we de inclusiviteit voor
iedereen door extra inspanningen op het gebied van cultuur, sport en onderwijs
Hieronder staan de projecten waar we de komende tijd aan bijdragen. Bekijk ook onze Inclusie Agenda.
Stichting Erfgoed Arsenaal is gestart met de ontwikkeling en ontsluiting van een provinciaal depot voor historische en oude bouwmaterialen. Veteranen met PTSS worden ingezet om te helpen bij de activiteiten.
Met ‘Beweegclub Drenthe’ wil Stichting Zorg1punt5 een specifiek aanbod creëren door een brug te slaan tussen enerzijds de GLI en anderzijds
een duurzaam beweegpatroon.
De provincie heeft subsidie verleend aan Stichting Asser Regenboog Alliantie (ARA) voor het project BOI: Song of a Wanderer. Dit is een event-project voor jongeren/leerlingen waarbij aan de hand van het verhaal van Nitzan, een non-binair persoon, een gesprek mogelijk wordt gemaakt tussen mensen in- en buiten de LHBTIQ+ community.
Met 'Jongeren voor Jongeren - Samen tegen eenzaamheid' wil Stichting Welzijn in Noordenveld activiteiten organiseren. Zo komt er een Drentse campagne, wordt er een enquête uitgezet en gebruik gemaakt van ervaringsdeskundigen.
Coöperatie OngeEikt wil Ontdek- & Ontwikkelplekken aanbieden aan mensen die dat nodig hebben. Op deze manier kunnen zij hun zelfvertrouwen opbouwen, mogelijkheden verkennen en ontdekken wat ze nodig hebben om zelf een volgende stap te zetten.

CMO STAMM wil samen met Denktank 60+ Noord, de Alliantie Drentse Zorg voor Ouderen, welzijnsorganisatie SWW uit Hoogeveen, Huisartsenzorg Drenthe, Proscoop en de gemeenten Meppel, Assen en Borger-Odoorn een project starten om Drentse ouderenzorg met ouderen te maken door ouderen zelf inbreng in oplossingen te laten leveren voor te verwachten problemen rondom ouderenzorg.
Met 'Project Buurtplaats, ontmoeten, meedoen en samen actief voor een bloeiende buurt!' wil Stichting Plaats de Wereld 2 tot 3 initiatieven met laagdrempelige werk- en pleisterplaatsen realiseren, gericht op actieve participatie en inzet voor een meer betrokken en groenere samenleving.
Het project 'LATER' is gericht op het bevorderen van inclusie van LHBTI+-ouderen in Drenthe. COC Groningen en Drenthe wil dit bereiken door onder andere het organiseren van een symposium, laagdrempelige activiteiten in zorginstellingen en professionaliseringstrainingen.
Met 'Seksueel geweld roakt heel Drenthe' wil GGD Drenthe het taboe op seksueel geweld doorbreken, seksueel geweld bespreekbaar maken, preventie en het zichtbaar maken van de omvang van het probleem in Drenthe.

De gemeente Midden-Drenthe gaat samen met de gemeenten Hoogeveen en De Wolden 40 vrouwelijke statushouders trainen, coachen en intensief begeleiden om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.
Wat doen we op dit thema in Drenthe?
- Er is een Adviesraad Toegankelijkheid
- Hét compliment van Drenthe (voorheen vrijwilligersprijs)
- De week van de Toegankelijkheid
- Partner in Dementievriendelijk Drenthe
- Inzetten van ervaringsdeskundigen, bijvoorbeeld binnen Toegankelijkheid en Dementievriendelijk Drenthe
- Deelname aan Orange the World
- Regenboogweek
- Ondertiteling Drenthe Nu op RTV Drenthe
- Zomerprogrammering voor en door jongeren