Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Home
  • Organisatie

    • Beheer- en Inrichtingsplannen
    • Projecten
    • Adressen
  • Wonen en werken

    • Bewoners
    • Ondernemers
    • Evenement organiseren
  • Ontdekkaart
  • Zoeken
Zoeken

Impulsproject

Naar een nieuwe standaard voor Nationale Parken

Regionaal Landschap Drents-Friese Grensstreek heeft een driejarige (2021 - 2023) subsidie ontvangen om een kwaliteitsimpuls te geven aan de Nationale Parken. Hiermee hebben we invulling gegeven aan de Standaard voor Nationale Parken Nieuwe Stijl.

Het project is inmiddels afgerond. De verschillende tussen- en eindproducten zijn op de website terug te vinden.

Verbindingen deelprojecten met Ontwikkeling van de Nationale Parken in Nederland

We willen samen werken aan een duurzaam (be)leefbaar (productie)landschap in synergie met regionale identiteiten (erfgoed), natuur, water, biodiversiteit en ecologisch en culturele waarden van het landschap.

Dit project bestond uit vijf deelprojecten. Alle projecten zijn gericht op de kwaliteitssprong van de Nationale Parken welke omschreven zijn in de ‘Standaard gebiedsaanduiding nationaal park'.

1. Landschapsvisie

De landschapsbiografie maakt het verleden zichtbaar, geeft inzicht en inspiratie voor de ontwikkeling van krachtige streekeigen landschappen.  De historie van het landschap kan inspiratie geven voor klimaatadaptatie, herstel van biodiversiteit of inpassing van nieuwe ruimte vragende opgaven (zoals woningbouw en duurzame energie). Dit soort opgaven met zorg inpassen in het landschap draagt bij aan een toekomstbestendige landbouw en een prettige en gezonde leefomgeving.

Met de landschapsvisie werd beoogd een door alle partijen gedragen ruimtelijke visie voor het gebied op te stellen. Met de landschapsvisie hebben we de mogelijkheden voor het gebied om maatschappelijke opgaven zoals duurzame energie, klimaatadaptatie en landbouwtransitie uit te werken verkend. Helaas is het niet gelukt perspectief voor landbouw voldoende in de visie te laten terugkomen. We hebben besloten de landschapsvisie niet verder uit te werken.

2. Impuls voor streekbeheer

Landschapsbeheer Drenthe begeleidt en ondersteunt bewonersgroepen om zelf aan de slag te gaan met het landschap. Met deze impuls hebben we een verdubbeling van inzet en betrokkenheid van inwoners in het gebied. Het Drentse Landschap, Landschapsbeheer en IVN werkten nauw samen om bewoners en ondernemers te betrekken bij de toekomst van ons landschap. Voor 5 dorpen is een kwaliteitsplan opgeleverd.

Diever (pdf, 8.1 MB); Havelte (pdf, 7.8 MB); Oosteinde (pdf, 7.6 MB); Ruinen (pdf, 7.8 MB) en Appelscha (pdf, 1 MB)

3. Impuls duurzaam toerisme

Recreatie en toerisme is een belangrijke economische drager in het Regionaal landschap. We zien echter ook knelpunten ontstaan. Met de impuls duurzaam toerisme hebben we enerzijds onderzoek (combineren) naar bezoekers gedaan en anderzijds een plan gemaakt voor spreiding en verleiding. Met dit project is eerst een bezoekersonderzoek (pdf, 9.9 MB) uitgevoerd. Daarna is een ambitieplan Duurzaam toerisme (pdf, 2.5 MB) opgesteld. De werkgroep Duurzaam toerisme gaan aan de slag met het uitvoeren van het ambitieplan.

4. Communicatie en educatie

Met een extra impuls op communicatie en educatie hebben we inwoners meegenomen in het proces. Het educatiedeel werd door IVN getrokken – deels samen met Landschapsbeheer Drenthe.

5. Naoberschapslijn

Het Nationaal Park en het prachtige omliggende landschap is van iedereen. Samenwerken, eigenaarschap en erover praten met elkaar is essentieel. Met dit projectonderdeel hebben we onder andere kritisch gekeken naar onze eigen rol en posities. Dit heeft geleid tot een nieuw organisatiemodel, waarmee we vanaf januari 2025 werken.

Voor oudere informatie over het verloop van het impulsproject verwijzen we naar de archief website
Delen
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op X

Nationale parken

Nederland heeft zo’n eenentwintig Nationale Parken. In de parken zijn alle bijzonderheden van de Nederlandse natuur terug te vinden: duinen, bossen, heide, laagveen, getijdennatuur, beekdalen, vennen en nog veel meer. Gezamenlijk beslaan de parken zo'n 120.000 hectare, dat is bijna 3% van Nederland. Het Holtingerveld is geen Nationaal Park, maar vormt samen met de Nationale Parken Dwingelderveld en Drents-Friese Wold het natuur- en cultuurlandschap van de Drents-Friese grensstreek.

Contact

Provinciehuis Drenthe
Postbus 122
9400 AC ASSEN

0592 365 555

  • Cookies op deze site
  • Privacyverklaring
  • Proclaimer
  • Documentenpagina