Zo bespaar je op brandstof: 8 tips


De media staan er vol mee: de hoge benzineprijzen. Grote kans dat ook jij dit merkt. Zo niet aan de pomp, dan wel op de energierekening of bij de supermarkt. De overheid is druk in conclaaf over wat ze kunnen doen om reizigers te compenseren. Maar jij kunt ook zelf besparen. Hoe? Een aantal tips!

1.Werk thuis (als dat kan)

De meest voordelige reis is de niet gemaakte reis. Werk je één dag per week thuis, dan bespaart je dat bij een kilometer vergoeding van 0,19 cent per kilometer al tot 500 euro per jaar (bij een enkele reis van 20 kilometer).

2. Neem de fiets

Als je 10 kilometer van je werk woont bespaar je € 4,10 per dag aan autokosten, zo toont de rekentool van Nationale Fiets Projecten. Als je elke dag naar je werk zou fietsen, min je vakanties, bespaar je al gauw € 1000,00 euro per jaar. Doe je je 2e auto hierdoor weg? Dan bespaar je ook. Min de aanschaf van een goede nieuwe fiets natuurlijk.

3. Neem het OV

Reizen met het OV is goedkoper en gemakkelijker dan je denkt. Volgens ns.nl kun je tot wel 30% besparen op elke zakelijke kilometer. Buiten de spits reis je voor 0.12 cent per kilometer. Je vergoeding is 0.19 cent. Reken maar uit! Daarnaast kun je tijdens een trein- of busrit ook gemakkelijk je laptop openslaan en kun je je reistijd ook als werktijd gebruiken.

4. Reis samen

Het concept carpoolen wordt weer nieuw leven in geblazen. Spreek af op een handige plek en rijd samen naar het werk. Gezellig, praktisch en je mag beiden je reiskostenvergoeding houden. Ook hier zijn handige reisapps voor ontwikkeld. De bekendste is Toogethr.

5. Gebruik een deelauto of deel je eigen auto met anderen

Tot 15.000 kilometer is het, afhankelijk van wat voor soort auto je rijdt, goedkoper om een deelauto te gebruiken ten opzichte van een eigen auto, zo rekende autodelen.net uit. Rijd je meer dan ben je goedkoper uit met een eigen voertuig. Staat je eigen auto vaak stil? Via Snappcar en deel je gemakkelijk je eigen auto met buurtgenoten.

6. Reis slim met de auto

Bandenspanning; scheelt 2 tot 5 procent brandstof.  Hieronder volgt een rekenvoorbeeld:

  • Rijd 100 in plaats van 130. Dit scheelt je al gauw 14% brandstof zegt Milieu Centraal in een artikel van de NOS
  • Reis duurzaam door zo vroeg mogelijk te schakelen en rijd achter een vrachtwagen
  • Je rijdt hiermee ook duurzaam en bent goed voor het milieu
  • Het energieverbruik bij hogere snelheden neemt kwadratisch toe met de snelheid, zo vermeld Martien Visser in een artikel van RTL nieuws. ‘Twee keer zo hard rijden over een bepaalde afstand, kost ongeveer vier keer zoveel brandstof.'

7. Koop een kleinere auto

Weer geschrokken van het totaalbedrag bij het vol tanken van je stationwagen? Overweeg een kleinere auto of schakel over naar een elektrische auto. In de meeste gevallen kun je subsidie aanvragen voor je elektrische auto.

8. Doe je zakelijke ritten op de fiets

Even langs de klant in het centrum of naar een client op een andere zorglocatie? Neem de fiets of de e-bike! Zeker in de stad ben je vaak even snel ter plaatse. En het is nog gezond ook. Zakelijke reiskostenvergoedingen staan vaak vast en zijn niet gebonden aan een bepaald vervoermiddel. Je kunt je eigen fiets gebruiken en wellicht faciliteert je werkgever ook wel in deelfietsen.