Een woning verduurzamen, hoe financier je dat?


Alfred Middelkamp heeft in juli 2020 in Assen een huis gekocht en hij heeft een ambitieus plan: hij wil zijn gehele woning verduurzamen. Maar hoe pak je dat aan? Welke maatregelen neem je en voer je dat allemaal zelf uit of laat je dat doen? Wij mogen Alfred volgen op zijn weg naar een duurzame woning. Vandaag het tweede artikel: hoe wordt dat gefinancierd?

Voor veel mensen is het een drempel om te beginnen met verduurzamen: de financiering. Want wie gaat dat betalen? Hoe heb jij dat aangepakt?

“De totale kosten zijn fors, zo’n 10.000 tot 12.000 euro. Maar dat hebben wij niet zomaar beschikbaar. We hebben de woning immers net gekocht, dus we hebben geld besteed aan de kosten koper, klussen, gordijnen en nieuwe meubels. En we willen in één keer een grote stap zetten en meerdere maatregelen nemen. We willen dat dus financieren. Ook als we het geld wel paraat hadden gehad, had ik het waarschijnlijk niet in één keer geïnvesteerd. Dat kunnen we beter betalen van de energiekosten die we de komende jaren uitsparen. Door te financieren krijg je de kosten en de opbrengsten dus mooi in lijn met elkaar.”

Welke financieringen gebruik jij in het verduurzamen van je woning? Heb je het meegenomen in de hypotheek bij aankoop van je woning?

“Wij hebben overwogen om de verduurzamingsmaatregelen mee te nemen als bouwdepot in de hypotheek. Maar dat hebben we niet gedaan, want dat hadden we meteen bij het afsluiten van de hypotheek moeten regelen Maar op dat moment hadden we het lijstje van maatregelen en kosten nog lang niet compleet. Daarnaast vind ik het geen fijn gevoel als de hypotheek hoger is dan de taxatiewaarde van de woning, zeker niet in deze coronatijden. Bovendien zouden we dan de investeringen in dertig jaar (met de hypotheek mee) terugbetalen, terwijl de garantie van de zonnepanelen maar 25 jaar is en de terugverdientijd van de investering minder dan tien jaar. Het voelde al met al niet als de juiste oplossing.”

Maar voor welke financiering heb je dan wél gekozen?

“We hebben gekozen voor het gebruik van de energiebespaarlening. Deze lening nemen we gewoon bovenop onze hypotheek . Doordat de lening niet gekoppeld is aan de hypotheek of de woningaankoop, maken we in ons eigen tempo ons verduurzamingsplan en dienen vervolgens de aanvraag in. We betalen de lening in tien jaar terug, dat past mooi bij de garantie op de producten en de terugverdientijd. Deze lening past dus goed bij onze voorkeuren.”

En is die regeling juist handig of niet? Wat vind je ervan?

“De energiebespaarlening is – volgens onze eerste indruk – wel handig. Het aanvraagproces en de voorwaarden zijn redelijk simpel en je kunt op jouw gewenste moment de aanvraag starten. Bovendien is de rente natuurlijk fantastisch laag, maar 0,8% in ons geval. De looptijd van tien jaar past ons heel goed. De maandelijkse terugbetaling (ong. 100 euro) ligt daarmee in de buurt van onze besparing (ong. 130 euro). We houden dus drie tientjes in de maand over en lossen relatief snel de maatregelen af. Het nadeel is dat je voor de aanvraag alle offertes moet opsturen. Het is erg lastig om dat allemaal te plannen, want bij veel aanbieders duurt het lang voor er een bezoek is gepland of een offerte is opgestuurd. Daarbij laat ik het ook niet na om nog even te onderhandelen over prijzen, oplossingen en voorwaarden, dat kost natuurlijk ook weer tijd. De snelste aanbieder wil nu eigenlijk al aan de slag, terwijl de laatste nog niet eens langs is geweest. Ik zou daarom liever op basis van eigen kostenindicatie het aanvraagproces starten, dan kan de eerste uitvoerder al aan de slag terwijl je nog met anderen bezig bent voor de offertes.”

Wat zou je andere mensen aanraden die hun woning willen verduurzamen en dat willen financieren? Wat kunnen zij het beste doen?

“Voer verduurzaming uit op de manier die bij je past. Dat kan stap voor stap met je spaargeld, maar ook – zoals ik – in één keer met financiering. Van alles wat je nu doet, heb je komende winter al plezier. Mijn tip is: denk goed na over wat je wilt laten doen en maak tijd vrij om in bijvoorbeeld drie weken de offertes en de aanvraag helemaal klaar te maken. Als je afhankelijk bent van een vrij uurtje hier en een vrij uurtje daar, moet je telkens weer nalezen hoe het ook alweer zat en wat de volgende stap is, dat werkt niet. En ben je handig met Excel? Google dan even wat referentiebedragen voor maatregelen en besparingen. Reken dan de verschillende financieringsopties door. Je krijgt dan gauw een goed beeld en de werkelijkheid wijkt daar meestal niet zoveel van af.”

Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen en filmpjes waarin we Alfred Middelkamp volgen in zijn weg naar een duurzame woning.