“Zoek de natuur vlakbij huis op, er is zo veel moois in Drenthe”


In deze tijden van Corona zoeken we massaal de natuur op. Bos en hei zijn, vooral in schitterende herfstkleuren, de ideale plekken om te ontspannen en vrij te ademen, waar alle andere vormen van ontspanning en vermaak gesloten zijn. Maar omdat we allemaal dezelfde plekken opzoeken, ontstaat er druk op de populairste natuurgebieden, vertelt boswachter Kees van Son van Staatsbosbeheer.

Van Son kreeg ontving, kort voordat strengere Coronamaatregelen van kracht werden, werkbezoek van de Commissaris van de Koning, Jetta Klijnsma. Aan haar legde hij uit wat die druk op de natuurterreinen van Staatsbosbeheer inhoudt. “We zien een ‘nieuw’ publiek verschijnen, mensen die normaal gesproken niet of veel minder in de natuur komen. En die dus niet precies weten wat de spelregels zijn”, vertelt Van Son. “Ze weten niet waar je de hond wel of niet los mag laten lopen, waar je wel of niet mag mountainbiken. Of ze gooien hun afval in de natuur. Dat gebeurde voorheen ook wel, maar nu gebeurt het meer dan ooit. Sommige mensen zeggen dat er vuilcontainers geplaatst moeten worden. Maar ik vind: als je een zakje chips of een flesje drinken vol mee kunt nemen, dan kun je het ook leeg weer mee naar huis nemen. Dat moet gewoon een vanzelfsprekendheid worden.”

Korte lontjes

“Het lijkt ook wel alsof mensen meer dan ooit korte lontjes hebben. Heel veel mensen zijn het zat om binnen te zitten en thuis te werken. Als men massaal naar buiten gaat, geeft dat spanning als ze te dicht langs elkaar fietsen of wandelen. Ik vind dat mensen elkaar best mogen aanspreken op dingen die niet goed gaan. Nog niet zo lang geleden hadden we in Drenthe vijftien boswachters met een boa-bevoegdheid. Volgens mij zijn het er nu nog maar zes. Terwijl er nu juist meer behoefte is dan ooit. Onze boa’s hebben het dus niet heel makkelijk op dit moment. Dat zijn ook maar mensen die besmet kunnen worden. Maar soms worden ze veel te dicht benaderd door recreanten die een grote mond hebben.

Mijn oproep aan mensen die de natuur in gaan is dan ook: houd je aan de regels lees het informatiebord als je het terrein opkomt. Daarop staan de spelregels precies beschreven. En ook heel belangrijk: zoek niet alleen de grote populaire natuurplekken op, de highlights waar je koffie kunt drinken, waar in het weekend de parkeerplaatsen vol staan met auto’s. Er is in Drenthe zoveel moois te vinden vlakbij huis, waar je niet zoveel mensen tegenkomt. Ga dat eens verkennen.”

Excursie

“Zolang ik boswachter ben, organiseer ik excursies voor mensen met een beperking. Dat is wegens de omstandigheden dit jaar niet doorgaan. Maar zodra het kan, wil ik voor mensen in een rolstoel of scootmobiel alsnog een excursie organiseren. In Deurze is een mooi park met een verhard pad waar we dit kunnen organiseren. En de Commissaris heeft al aangegeven dat zij daarbij graag aanwezig wil zijn als we hiervoor het startsein geven. Dus ik hoop van harte dat ik haar over niet al te lange tijd een uitnodiging kan sturen.”


Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma legt in coronatijd (digitale) bezoeken af aan tal van personen en organisaties om te horen hoe zij zich door deze tijd heen slaan, welke initiatieven worden ontplooid en welke vragen zij hebben. Wilt u ook graag namens uzelf of uw organisatie met de commissaris in contact komen? Vul dan het formulier 'Tip de Commissaris' in!