Collectie Albert Booij vindt nieuw thuis bij Museum Collectie Brands

De tentoonstelling die de Provincie, Geopark de Hondsrug en de RUG met veel toewijding heeft gemaakt over Albert Booij heeft in de rondreis ook Museum Collectie Brands aangedaan.

De vele bodemprofielen, werktuigen en persoonlijke eigendommen van Albert Booij schilderen een beeld van een gepassioneerde onderzoeker naar de bodem.

Booij was de uitvinder van het lakprofiel gieten en heeft daarmee een stempel gedrukt op het bewaren van bodemprofielen lang nadat de grond weer op maaiveld hoogte was na graafwerkzaamheden.

Figuur 1. Albert Booij aan werk om een bodemprofiel te gieten, deze foto is onderdeel van de schenking van de Provincie.

De tentoonstelling over het levenswerk van Booij heeft een aantal maanden bij Museum Collectie Brands gestaan en daar hebben de bezoekers zich verwonderd over zijn werk.

De tentoonstelling ging al lange tijd rond in Drenthe, en heeft dus ook al op diverse plekken gestaan. Dus werd er gezocht naar een nieuw thuis voor de collectie van Albert Booij.

Na wijs beraad heeft de Provincie de collectie aan Museum Collectie Brands geschonken en zijn er plannen om in de nabije toekomst een nieuwe tentoonstelling te maken waarin het materiaal van Albert Booij een belangrijke rol zal gaan spelen.

Hoe dit er exact uit gaat zien houden we nog even ondergronds, maar de kern van deze tentoonstelling zal de bodem van Drenthe zijn; het werkgebied van Albert Booij.

Natuurlijk willen wij namens Museum Collectie Brands dit moment ook pakken om de Provincie heel hartelijk te bedanken voor hun genereuze schenking aan het museum.

Tevens kijken wij uit naar de  toekomstige samenwerking om van de nieuwe bodemtentoonstelling een succes te maken.

Tekst: Sabine van Wijk – Conservator Museum Collectie Brands