Geoparknieuws

Hunebed Highway bij omroep MAX

Vanaf maandag 30 december zendt omroep MAX het nieuwe programma Op weg: Hunebed Highway uit.

In vier afleveringen volgt Carrie ten Napel de Hunebed Highway N34, de Route 66 van Drenthe, en bezoekt ze de naastgelegen hunebedden, historische dorpen en natuurgebieden.

In elke aflevering bezoekt Carrie ook met haar vader Evert plekken in het Hondsrug UNESCO Global Geopark gebied. In de eerste aflevering staan veen en turf in Zuidoost Drenthe centraal.

In de tweede aflevering wandelt ze door de esdorpen en loopt langs het enige kasteel van de provincie.

Hunebed Highway

In de derde aflevering verdiept Carrie zich in de voorlaatste ijstijd, die het Hondsrug-gebied heeft gevormd.

In de vierde aflevering gaat ze op pad met een schaapherder en zoekt ze uit waarom er juist in Drenthe zoveel hunebedden zijn.

Kortom, volop aandacht voor de Hunebed Highway en het Hondsrug UNESCO Global Geopark in de kerstvakantie bij omroep Max!

Op weg: Hunebed Highway is te zien bij MAX op NPO 2 op maandag 30 december, dinsdag 31 december, donderdag 2 januari en vrijdag 3 januari om 18.45 uur.

Leergang ‘Introductie in de geologie’ in voorjaar 2020

De Hondsrug UNESCO Global Geopark organiseert vanaf woensdagavond 25 maart 2020 in samenwerking met het Hunebedcentrum en dr. Tom  A.J. Reijers een leergang ‘Introductie in de geologie’.

Bezoekers en bewoners van het Hondsrug UNESCO Global  Geopark worden voortdurend geconfronteerd met allerlei aspecten van de geologie, van het heuvelachtige landschap, gevormd door geologische processen als schuivend landijs en smeltwaterdalen, tot de fascinerende, miljarden jaren oude zwerfstenen waarmee het landschap bezaaid ligt.

In 5 cursusavonden neemt docent dr. Tom A.J.  Reijers u mee in de boeiende grondbeginselen van de geologie.

De kosten bedragen voor de gehele reeks € 65,–, dit is inclusief de 110 pagina tellende cursussyllabus met een volledige samenvatting en optionele huiswerkvragen,  en per avond een kopje koffie of thee.

Meer informatie en aanmelding zie: https://www.dehondsrug.nl/leergang-introductie-in-de-geologie-in-voorjaar-2020-van-start/

Nabershof vertelt het verhaal van Boeren op de Hondsrug

De Nabershof, met de oudste boerderij (1681) van Emmen, ondergaat momenteel een flinke metamorfose.

Nabershof

Vlak naast de museumboerderij verrijst een compleet nieuw museumgebouw.

Het nieuwe museum en museumboerderij worden ontwikkeld tot expeditiepoort van De Hondsrug UNESCO Global Geopark.

Op 13 september gaf Burgemeester Eric van Oosterhout het officiële startsein voor de metamorfose.

De metamorfose van de Nabershof en de expositie zijn onderdeel van een project waarmee het Geopark het verhaal van de boeren vertelt.

Dat verhaal gaat over hoe de landbouw en het landschap zich hebben ontwikkeld, vanaf de prehistorie via het ontstaan van de esdorpen naar de landbouw in de huidige periode.

Het bijzondere cultuurlandschap van de Hondsrug was voor UNESCO een van de redenen om het gebied de status UNESCO Global Geopark te geven.

Er komt een compleet nieuw museum met een prachtige ruimte voor een expositie over het thema Boeren op de Hondsrug.

Verder worden het huidige Theehuis en de Museumboerderij gerenoveerd en opnieuw ingericht. In het voorjaar wordt het nieuwe museum geopend voor het publiek.

Hunzebos 3D: Op avontuur en tijdreis rond het Hunzebos (Exloo)

Op 20 september heeft Burgemeester Jan Seton van Borger-Odoorn met wethouder Nynke Houwing en basisschoolleerlingen op sportieve wijze het Sabeltandtijgerspoor en de Tijdreisroute Leewal geopend.

Wandelend en spelend kunnen volwassenen en kinderen op deze routes kennis maken met de rijke historie van het Hunzebos, de Leewal en de omgeving. Extra bijzonder is dat er voor beide routes een app is ontwikkeld met virtual en augmented reality, 360-graden filmpjes en games, waarmee je mammoeten en zelfs een sabeltandtijger ziet lopen.

Hunzebos3D

In het sprookjesachtige Hunzebos ligt het Sabeltandtijgerspoor, een speelroute van ongeveer 2,5 kilometer. Kinderen kunnen hier op avontuur langs het spoor van de sabeltandtijger.

Het spoor slingert over heuvels uit de ijstijden. Kinderen van obs De Linderakkers in Valthe hebben meegedacht over de plekken voor activiteiten en speeltoestellen.

De Tijdreisroute Leewal is een wandeling van 7,5 kilometer door bossen, heidevelden en stuifzand, langs hunebedden en akkers tussen Exloo en Odoorn.

Het is een tijdreis van 470.000 jaar, met overblijfselen van de ijstijden, zoals de raadselachtige Leewal die door het landschap kronkelt. Een tijdlijn geeft veel informatie over de historie van het gebied.

Voor meer nieuws van het Geopark zie: https://www.dehondsrug.nl/nieuwsberichten/