2021 mei Digitale nieuwsbrief


header nieuwsbrief gastheren

Deze digitale nieuwsbrief is bedoeld voor ondernemers in de vrije tijdssector in de Drents-Friese Grensstreek. We houden u via deze nieuwsbrief op de hoogte van informatie over de Nationale Parken en het landschap die voor uzelf of uw gasten interessant kan zijn.

Hallo gastheren in de Drents-Friese Grensstreek,

Wat een bijzonder jaar! Corona maakt ieders wereld anders. Naast de vele nadelen, zien we tegelijk een impuls in de aandacht en liefde voor de natuur dicht bij huis. Laten we hopen dat dat blijft en daaraan werken. De ontwikkelingen voor ons gebied gaan gelukkig door. Via deze update brengen we jullie allemaal weer even op de hoogte.

Impuls voor de Drents Friese Grensstreek

Het gebied van de Drents Friese Grensstreek kent een landschap waarin gewoond, gewerkt én gerecreëerd wordt. Daarom is de ambitie voor de Drents-Friese Grensstreek om de huidige natuurkernen, inclusief het tussenliggend en omliggende landschap, te versterken en ontwikkelen tot een samenhangend landschap. Hiermee vergroten we de aantrekkelijkheid van het gebied voor wonen en recreëren.

Plan voor subsidie

In 2020 is er een Rijkssubsidieregeling Tijdelijke ondersteuning Nationale Parken opengesteld. De Stuurgroep Regionaal Landschap Drents-Friese Grensstreek heeft op 8 september 2020 een projectplan voor subsidie ingediend. Inmiddels is de beschikking van Rijksdienst voor  Ondernemend Nederland (RVO) ontvangen en is de overige financiering ook rond.

Inwoners en betrokkenheid

Naast de ambitie voor wonen, werken en recreëren, is de betrokkenheid van inwoners bij natuur en landschap in de directe omgeving ook een belangrijk doel. Deze ambitie sluit aan bij Drenthe Perspectief 2030, waarbij we natuurlijke waarden optimaal benutten. Natuurgebieden worden met elkaar verbonden via landschapselementen, fiets- en wandelpaden. Het afwisselende landschap van natuur, dorpen en agrarisch grondgebied is een belevenis voor bezoekers.

Daarvoor gaan we met de tijdelijke middelen van het Rijk voor Nationale Parken inzetten op:

  • Een door alle partijen gedragen landschapsvisie;
  • Een impuls voor landschap in de vorm van Streekbeheer met beheer- en investeringsplan;
  • Een impuls voor duurzaam toerisme met beheer- en investeringsplan;
  • Een impuls voor natuureducatie.

Meer informatie vindt u hier.

IVN Trek-tochten

We hebben eind april bericht gekregen dat we een bijdrage krijgen van het Fiets- en Wandelfonds voor het opzetten van de meerdaagse trektocht van IVN voor onze regio. Belangrijk onderdeel van de meerdaagse trektocht is de verbinding met gastheren. Nu we echt van start kunnen, komen we  daarom binnenkort graag bij u terug.

Wandelen is bij uitstek de manier om te vertragen, de natuur optimaal te ervaren, je te verwonderen over haar schoonheid en om tot rust te komen. Als tegenbeweging van massatoerisme en standaardwandelingen is het concept IVN-Trektochten ontstaan. Dit zijn meerdaagse wandelroutes met overnachtingen bij Gastheren van het landschap. Onze gastheren kunnen de gasten van alles vertellen en laten beleven in de omgeving. Met behulp van een gratis app IVN Routes, navigeert de wandelaar zelf de route en wordt hij via de app en de gastheren van het landschap meegenomen in het verhaal, ontstaansgeschiedenis en flora en fauna van het gebied.  Het gaat om meerdaagse natuurtochten, met dag afstanden van 15 a 20 km zonder markeringen in het veld (de navigatie verloopt via de app IVN Routes). In de app wordt dan het authentieke gebiedsverhaal verteld aangevuld met natuurweetjes. De routes zijn bereikbaar met OV, er is geen bagagevervoer, dus rugzak op en gaan!

Binnenkort starten we met de uitwerking, we komen dan graag bij u terug.

Alle info op www.ivn.nl/trektochten

Terugkomdag Gastheren 2 november

De jaarlijkse terugkomdag voor de gastheren staat gepland voor 2 november 2021. Naast een deel inhoudelijke ontwikkelingen in het gebied van de Nationale Parken, gaan we op werkbezoek bij een aantal locaties. Reserveer deze datum alvast in uw agenda. Na de zomervakantie krijgt u een uitnodiging met een uitgewerkt programma.

Nieuwe cursus gastheren

We starten dit najaar een nieuwe cursus voor gastheren. Mocht u nog nieuwe deelnemers weten, wijst u hen er vooral op. En als u zelf interesse heeft in het bijwonen van (een deel van) het programma, neem gerust contact op.

Cursusdata: Maandag 25 oktober, maandag 1 november, maandag 8 november en maandag 22 november 2021 van 13:30 - 16:30 uur. Kosten: € 200,- per cursus deelnemer

Minimum aantal deelnemers: 10 ondernemers

Beleefweek 2-5 september 2021

Dit jaar houden we voor het eerst een beleefweek in het gebied. In een lang weekend begin september zetten we het gebied speciaal in het zonnetje: liefde voor het landschap. Met allerlei bijzondere activiteiten richten we de verrekijker even op onze mooie streek: focus op het landschap. Natuurbeleving koppelen we zo aan andere interessegebieden zoals fotografie, kunst en cultuur, erfgoed en historie, maar ook streekproducten.

Wellicht ook leuk om als gastheer aan te sluiten bij een van de activiteiten. We ontwikkelen een communicatietoolkit, zodat u ook eenvoudig zelf kunt communiceren hierover. In mei en juni volgt meer informatie!

Bezoekerscentrum Dwingelderveld en bezoekerscentrum Drents-Friese Wold weer open

Het bezoekerscentrum Dwingelderveld is weer open, wellicht handig te weten. Er is een extra buitenbalie om grote drukte op te kunnen vangen. De tijden zijn nog aangepast. Tot 1 juni is het geopend van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 16.00 uur. In het bezoekerscentrum is het dragen van een mondkapje verplicht en er mogen maximaal 10 bezoekers binnen zijn. Tot in ieder geval 19 mei zijn er nog geen begeleide activiteiten. Bezoekerscentrum Ruinen

Buitencentrum Drents-Friese Wold heeft op 28 april de deuren weer geopend voor publiek. Het centrum is van 10.00 uur tot 17.00 uur 7 dagen per week geopend voor publiek. Maximaal 6 bezoekers mogen tegelijk binnen zijn. Bezoekerscentra

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kunt u zich uitschrijven via de website digitale nieuwsbrief Gastheren. Als u deze nieuwsbrief kreeg doorgestuurd en u wilt graag zelf een gratis abonnement, dan kunt u zich via dezelfde voorstaande link ook aanmelden.