Siemen Dijkstra exposeert prachtige kunstwerken in bezoekerscentrum


Het komend halfjaar staat beeldend kunstenaar Siemen Dijkstra uit Dwingeloo jaar centraal in het bezoekerscentrum Dwingelderveld.  Vanaf woensdag 24 november toont hij kunstwerken met het veranderende landschap als thema. Daaronder veel beelden van het Dwingelderveld. Op woensdag 24 april wordt de expositie geopend. De opening vindt plaats om 15.00 uur.

"Het landschap is mijn jas"

Siemen Dijkstra, die in atelier Siemen Elysia in Dwingeloo zijn kunstwerken maakt, zoals kleurenhoutsneden, tekeningen, auqarellen en gouaches, noemt het landschap zijn "jas". “Het is mijn leefomgeving. Ik ga erin op. Ik merk bijna dagelijks dat de landschappen in Zuidwest-Drenthe veranderen, de bossen, vennen, heidevelden en zelfs akkers. Ik wil dat allemaal vastleggen zo lang het nog kan. Ik maak een tijdsbeeld van mijn tijd, want generaties na ons zullen hele andere landschappelijke beelden zien”.

Veenpluis. Siemen Dijkstra

Dijkstra is kind aan huis in het Dwingelderveld, zijn ‘achtertuin’. “Ik heb zo mijn mening over wat er allemaal in het gebied gebeurt, en daar kom ik ook voor uit”, vertelt hij. ”Ik vraag me vaak af waarom er weer eens ergens de zaag in is gezet, of als ik groot materieel in het gebied zie rijden. Laat het gebied met rust”, denk ik dan. Maar soms blijkt dan dat er toch wel goede argumenten voor zulke verstoringen zijn.”


Filmpje en excursies

Tijdens de expositie draait op het grote tv-scherm in het centrum een filmpje dat veel werken van Dijkstra toont, en waarin hij elk kunstwerk met een kort commentaartje motiveert. Als toegift laat Dijkstra in het filmpje zien hoe hij bij het maken van houtsnedes te werk gaat.

Gedurende deze expositie zijn – naast enkele van zijn kunstwerken - ook boeken en ansichtkaarten van Siemen Dijkstra in de winkel van het centrum te koop.

Op excursie met Siemen Dijkstra

Bijzonder zijn de twee excursies die Dijkstra ter ondersteuning van deze expositie geeft – een wandelexcursie op zaterdag 18 mei, en een fietsexcursie op zaterdag 21 september, beide om 11.00 uur met het bezoekerscentrum als vertrek- en aankomstpunt.

Informatie over deelname aan deze excursies staat op de website van Natuurmonumenten. Vooraf aanmelden is nodig.