Nieuws over gedeputeerde Jumelet
Tussen de Verlengde Middenraai en het Mantingerzand, net ten noorden van Nieuw-Balinge, wordt gewerkt aan de ontwikkeling van 150 hectare nieuwe natuur. Op 16 mei heeft gedeputeerde Henk Jumelet hiervoor het startsein gegeven. Het nieuwe natuurgebied grenst aan het Natura 2000-gebied Mantingerzand. Met de inrichting wordt de natuur van het Mantingerzand versterkt.
De provincie Drenthe vraagt om landelijke maatregelen binnen alle sectoren om de stikstofcrisis het hoofd te bieden. Volgens gedeputeerde Henk Jumelet is dat nodig om een eerlijk speelveld te krijgen en zo het regionale beleid te kunnen versnellen, waar stikstof al lange tijd onderdeel van is. “De opgave is niet alleen te complex, maar ook gewoon te groot om alles in de regio af te spreken. Boeren hebben perspectief nodig om weer te kunnen investeren in de toekomst of de afweging te maken dat niet meer te doen en zelf te kiezen voor stopzetting van hun bedrijf,” zo licht de portefeuillehouder landbouw en natuur toe. “Op basis van een realistische doelstelling kunnen wij per gebied maatwerk leveren in overleg met alle partners.” Hij zegt dit onder andere in reactie op de hoofdlijnenbrief van minister Christianne van der Wal en het kamerdebat hierover.
Bij verschillende organisaties in de provincie zetten veelbelovende talenten zich in voor de Drentse natuur. Negen trainees zijn gestart met een introductiedag in Zeegse. Daarna gaan ze met verschillende én gezamenlijke opdrachten aan de slag die allen bijdragen aan het herstel van stikstofgevoelige natuur.
Op vrijdag 1 april 2022 vond in het gemeentehuis van Westerveld de officiële aftrap van het Programma Duurzame Bollenteelt Drenthe plaats. In dit driejarige traject wordt in de gemeente Westerveld ervaring opgedaan in de praktijk, met experimenten en onderzoeken in proefvelden op het land. Doel is om te komen tot een meer duurzame en vitale lelieteelt, in de eerste plaats in de gemeente Westerveld, maar die ook kan leiden tot duurzame teelten met minimale milieu impact op landelijke schaal.
De resultaten zijn bekend van het onderzoek over bijzondere bewoners van het Natura 2000-gebied Mantingerbos: loopkevers. Onderzoekers van het Willem Beijerinck Biologisch Station hebben ruim 60 jaar onderzoek gedaan naar deze diergroep. Onderzoeken met een dergelijke lange looptijd zijn op wereldschaal uitermate schaars. Hierdoor is sprake van een unieke kijk in de ontwikkeling van de loopkevers, en daarmee van het gebied. Het Mantingerbos wordt ook wel het laatste oerbos van Nederland genoemd. Door het onderzoek zijn de ontwikkelingen van het oudste bos van Nederland door de tijd heen zichtbaar.
Gedeputeerde Staten stellen voor 2022 en 2023 een subsidie van € 340.000,- beschikbaar aan Landschapsbeheer Drenthe voor het beschermen van boerenlandvogels. Hiermee kan Landschapsbeheer Drenthe, net als in 2021, in samenwerking met vrijwilligers maatregelen nemen, zoals het uitstellen van maaien, het plaatsen van nestbeschermers en roofdierwerende rasters. Met deze subsidie worden boeren en andere landeigenaren gestimuleerd om mee te doen met het beschermen van weidevogels; zij ontvangen namelijk een compensatie voor inkomstenderving.
De provincie Drenthe wil dat de kwaliteit van de bestaande Drentse bossen verbetert én heeft de ambitie om het bos met 3.700 hectare uit te breiden. Het streven is om ruim de helft, zo’n 2.000 hectare te realiseren binnen de aangewezen natuurgebieden en natuurontwikkelingsgebieden; de andere 1.700 hectare zal daarbuiten een plek krijgen. Deze extra inspanningen zijn nodig om de Drentse bomen en bossen goed door te geven aan volgende generaties.
Het beschermen, beleven en benutten van de Drentse natuur. Dat is de kern van Natuurvisie ‘Gastvrije Natuur 2040’ die Gedeputeerde Staten vandaag hebben vastgesteld. Hoofdlijnen van het natuurbeleid zijn de inzet op een robuust natuur netwerk, versterken van de biodiversiteit en aandacht voor beleefbaarheid en toegankelijkheid van natuurgebieden. Ook investeert de Provincie in de kwaliteit van natuurgebieden en in de bescherming van plant- en diersoorten. Dat doen we samen met natuur-en landbouworganisaties, gemeenten, waterschappen en vrijwilligers. Zodat iedereen nu en in de toekomst de bijzondere natuur in Drenthe kan beleven.
De provincie helpt inwoners en bedrijven die initiatieven ontwikkelen om het landelijk gebied vitaal te houden en de leefbaarheid vergroten. Dit gebeurt sinds 2015 al op tal van plaatsen met de zogeheten LEADER-projecten Zuidoost- en Zuidwest-Drenthe. Om ook dit jaar nieuwe projecten te ondersteunen stellen Gedeputeerde Staten per LEADER-gebied € 650.000,-- subsidie beschikbaar. De helft van dit bedrag komt uit het Europese subsidiefonds POP3+, de andere helft legt de provincie zelf op tafel.
Op maandag 17 januari 2022 was er een hoorzitting van de Commissie rechtsbescherming in de Statenzaal. Daarin kwam een bezwaarschrift aan de orde namens Stichting en Vereniging Farmers Defence Force. Zo’n 100 agrariërs waren aanwezig en volgden de zitting via een livestream op het voorplein van het provinciehuis.