Behoud en uitbreiding werkgelegenheid Vandaglas in Emmen


De ontwikkeling van werkgelegenheid is een belangrijk speerpunt voor de gemeente Emmen en de provincie Drenthe. Samen met leerwerkbedrijf Menso N.V. stellen zij daarom een subsidie van € 200.000,- beschikbaar aan vandaglas B.V (voorheen Glassolutions) voor de uitbreiding van de productiecapaciteit. Dankzij de investering blijven 90 hoogwaardige arbeidsplaatsen in de maakindustrie in Emmen behouden. Door toename van de productie en een groei in het aantal supportfuncties, komen er mogelijk 10 medewerkers bij. De investering behelst het installeren van een gehele nieuwe afdeling om gelaagd glas te snijden tot halffabricaat om daarna te verwerken in isolerende dubbele of drievoudige beglazing. Daarnaast krijgt Vandaglas de ruimte om verdergaande robotisering en automatisering te ontwikkelen in Emmen.

Gedeputeerde Henk Brink, provincie Drenthe en wethouder Guido Rink, gemeente Emmen: “De investering is een eerste belangrijke stap, om in Emmen een ‘Center of Excellence’ te creëren. Ook worden er belangrijke stappen gezet op het gebied van automatisering. Al met al betekent dit naast extra ‘hoogwaardige’ kennismedewerkers die een belangrijke rol spelen om groei te kunnen realiseren, ook de verankering van werkgelegenheid in de regio.”

CEO Ulrich Feindt, Vandaglas

“Onze fabriek in Emmen speelt een strategisch belangrijke rol in onze groei ambitie. Wij willen de beste onafhankelijke glaspartner voor de Nederlandse bouwprofessional worden alsook verder groeien in Europa! ‘Beste’ in de zin kwalitatief hoogwaardige isolatieglasproducten en in service. En ook ‘de beste’ in geavanceerde productie-efficiency waarbij verspilling van onze grondstoffen en hulpstoffen, als energie en water wordt tegen gegaan. Glas is een fascinerend & intelligent bouwmateriaal. Om mee te werken én vanwege de vele comfort-voordelen die het de gebruiker biedt. Als leerbedrijf hopen wij de nieuwe generatie te inspireren en hiervan te overtuigen. Dank aan de provincie Drenthe en de gemeente Emmen voor de prettige samenwerking in dit project en voor in de toekomst.”

Vandaglas

Vandaglas heeft zes vestigingen in Nederland. Op het bedrijventerrein Bargermeer in Emmen heeft het bedrijf hun grootste vestiging met 90 medewerkers waar de productie van isolatieglas plaatsvindt. Isolatieglas levert een wezenlijke bijdrage aan de energiebesparing en verduurzaming van gebouwen. Vandaglas wil zich verder ontwikkelen als smart factory en gaat daarom samenwerken met Hogeschool Stenden en de Rijksuniversiteit Groningen. Deze samenwerking vindt onder andere plaats op het gebied van kwaliteitsbeheersing in het productieproces (bijvoorbeeld kwaliteitsbeheersing van het waswater), marketing en supply chain. Andersom deelt het bedrijf productie-ervaringen, waarmee kennisinstellingen hun opleidingsaanbod verder kunnen verbeteren.

Samenwerking overheden

Provincie Drenthe en de gemeente Emmen vinden het belangrijk om bedrijven te stimuleren om circulair en duurzamer te gaan produceren, door minder gebruik te maken van fossiele grondstoffen.  Beide overheden stimuleren bedrijven om te innoveren en de samenwerking met het onderwijs op te zoeken. Ook bij de ontwikkelingen van Vandaglas hebben zowel de gemeente als de provincie de begeleiding en facilitering opgepakt om het bedrijf te ontzorgen bij de realisatie van hun plannen.