Korte terugblik derde orgelconcert Stichting Orgelconcerten Coevorden


In de serie zomerconcerten bezocht Jan Jansen op 10 juli Coevorden. Met Jansen aan de toetsen van het Van den Berg en Wendt orgel in de NH kerk weet je dat er een geroutineerd musicus muzikaal aan het woord is. Een ferme opening met het Praeludium Es Dur BWV 552 van J.S. Bach met volle inzet en rustig gedragen maar toch virtuoze melodieën, technisch knap en mooi geïntoneerd gespeeld. Voluit Bach dus.

Verrassend klonk de Sonate d Moll Wq 69 van zoon Carl Philipp Emanuel Bach op het kleine koororgel, licht en speels uitgevoerd. Jan Jansen besloot met werk van F. Mendelssohn, Sonate B Dur 65/4. Een levendig begin gevolgd door mooie, soms omfloerste melodielijnen en een majestueus slot. Jan Jansen gaat geen obstakels uit de weg, het klinkt als een klok. Hij heeft het orgel laten horen waarvoor het bedoeld is.

Het was woensdagavond ook om een andere reden een speciaal concert. Mevrouw Jetta Klijnsma, commissaris van de koning in Drenthe, woonde het concert bij. Van de gemeente Coevorden was wethouder Joop Brink aanwezig. Het circa vijftig koppige publiek was onder de indruk van Jansen, een eredivisiespeler onder de organisten.