Veelgestelde vragen
Bij een gedeeltelijke verdubbeling van de N34, wordt deze op een aantal plaatsen tussen de N381 bij Emmen en De Punt (aansluiting met de A28) verdubbeld. In een voorgaand onderzoek, de Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA) is er wel een voorstel gedaan voor de locaties. Of de verdubbeling op deze plekken gebeurt, is nog niet bekend. De N34 wordt niet verdubbeld direct vanaf de A28 of direct vanaf de N381 (Frieslandroute). Beide punten zijn het einde van dubbele banen waar al ingehaald kan worden. Dan is het niet logisch om de verdubbeling door te trekken ten koste van andere tussenliggende plekken waar het onderzoek nu over gaat.
Tussen Coevorden en Emmen wordt de N34 op 2 trajecten verdubbeld.
Er zijn verschillende alternatieven voor het verbeteren van de verkeersveiligheid, doorstroming en het Openbaar Vervoer. In het verkeersonderzoek worden de verschillende alternatieven, onderzocht. We hebben alternatieven in de zin van 2x1 en 2+1 maar ook in de zin van het aantal plekken en de lengte daarvan. Door de omgeving zijn verder nog alternatieven ingediend als een volledig inhaalverbod, 80/85 km/h regiem, trajectcontrole etc.
Een gebiedsanalyse maakt inzichtelijk hoe het gebied rondom de N34 er in de huidige situatie uitziet. Daarbij gaat het om de ruimtelijke en landschappelijke aspecten.
We geven antwoord op de vragen: Hoe ziet de weg eruit? Wat zijn belangrijke kenmerken? Hoe ziet het landschap eruit? Wat zie je vanaf de weg? Wat zijn belangrijke kwaliteiten in de ondergrond, zoals bodem en archeologie?
Daarnaast onderzoeken we welke ontwikkelingen er rond de N34 in de toekomst kunnen ontstaan en waar we bij de werkzaamheden aan de N34 rekening mee kunnen houden. Voorbeelden zijn verstedelijking, recreatie, natuurontwikkeling en watervoorzieningen.
Bij de quickscan Maatschappelijke kosten- en batenanalyse is uitgegaan van 90 miljoen euro. Dit bedrag is de randvoorwaarde om te komen tot kansrijke alternatieven.
Wilt u meer weten over de gedeeltelijke verdubbeling van de N34 tussen Emmen en De Punt? Dan kunt u contact opnemen met omgevingsmanager Ina de Lange van de provincie Drenthe via (0592) 36 55 55 of n34@drenthe.nl.
Nee, de aansluiting wordt niet veranderd.
Het verkeersonderzoek:
- gaat alle mogelijke alternatieven nader onderzoeken en deze toetsen aan de doelen
- geeft een nadere onderbouwing van alternatieven die afvallen
- moet een aantal kansrijke alternatieven opleveren die worden getoetst aan de milieueffecten, kosten- en baten en landschap
- gaat samen met de omgeving varianten voor het verkeersplein Gieten bedenken en toetsen op haalbaarheid
Ten eerste is het belangrijk om te weten in wat voor soort gebied je aan de slag gaat. Het is noodzakelijk om een goed plan te kunnen maken, dat past bij zijn omgeving.
Daarnaast is het een eerste stap in het maken van een Milieu Effect Rapportage (MER). Deze gebiedsanalyse is een onderdeel van de Nota Reikwijdte en Detailniveau, waarin de randvoorwaarden van de MER worden vastgelegd.
In de volgende fase (de definitiefase) wordt een nadere begroting opgesteld.
In de Quickscan Maatschappelijke Kosten- en batenanalyse (MKBA) hebben we een volledige verdubbeling vergeleken met een gedeeltelijke verdubbeling en met een treinverbinding.
Uit dat onderzoek blijkt dat het volledig verdubbelen van de N34 de meeste voordelen oplevert. Maar deze optie vraagt ook om een grote investering. Gedeeltelijk verdubbelen van de N34 kent een veel lagere investering en zorgt altijd nog voor een reistijdwinst t.o.v. volledige verdubbeling. We willen wel maatregelen nemen die een volledige verdubbeling in de (verre) toekomst niet in de weg staan. Dit noemen we zogenaamde 'no-regret' maatregelen. Hiermee hebben we onze 2harde randvoorwaarden benoemd: de oplossing moet passen binnen de € 90 miljoen en het moet een 'no-regret' maatregel zijn.
De resultaten van het onderzoek verwachten we eind 2019 beschikbaar te hebben.
Om de Quickscan MKBA uit te kunnen voeren is onderzocht hoe en waar de N34 verdubbeld zou kunnen worden. Daarbij is een kostenanalyse gemaakt.
We doen onderzoek naar mogelijke oplossingen om de doorstroming bij het verkeersplein Gieten te verbeteren. Dit is een groot knelpunt en vraagt om een intensiever onderzoek naar de mogelijkheden. Omdat deze locatie al bekend is, gaan we het verkeersplein Gieten als eerste uitwerken met de omgeving.
De Raad van State heeft een uitspraak gedaan dat de PAS (Programma Aanpak Stikstofdepositie) in de huidige vorm niet gebruikt kan worden voor het nemen van besluiten. De overheid werkt op dit moment aan een nieuwe werkwijze stikstof. In de initiatieffase, waarin dit project zit, is het nog niet nodig om een projectspecifieke onderbouwing op te stellen dat aantoont dat er wel of geen sprake is van significante effecten op nabij gelegen natuurgebieden en welke maatregelen moeten worden genomen. Dit onderzoek komt in de m.e.r.-procedure aan de orde. Daarom heeft de uitspraak vooralsnog geen gevolgen voor de planning van dit project.
- Fase 0: Onderzoek trein versus N34, MKBA (Startnotitie Gedeeltelijke Verdubbeling)
- Fase 1: Initiatieffase (jan 2019 – april 2020)
- Fase 2: Definitiefase: MER (2020 -
- Fase 3: Ontwerpfase: Inpassingsplan / bestemmingsplan
- Fase 4: Technische voorbereiding
- Fase 5: Uitvoering
- Fase 6: Nazorg
Het staat niet helemaal vast of we de weg bij het verkeersplein gaan verdubbelen, maar het is wel een logische plek. Bij het uitwerken van het plan voor het verkeersplein houden we qua ruimte daarom rekening met een verdubbeling.
Hier kunnen we op dit moment nog geen antwoord op geven. De planning wordt in de volgende fase opgesteld.