Terugblik lesprogramma archeologie


Maar liefst 500 leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs maakten begin 2019 gebruik van ons lesprogramma over archeologie. De provincie heeft hiervoor verschillende de scholen uit de gemeenten Coevorden en Emmen uitgenodigd. Momenteel vindt archeologisch onderzoek plaats langs de N34. Dit gebeurt op de delen waar de N34 verdubbeld gaat worden, tussen Coevorden en Emmen en duurt nog tot 1 juli 2019.

Eerst les in de klas

In de klas werden de leerlingen door hun juf of meester voorbereid op het onderwerp. Vervolgens brachten ze een bezoek aan het Infocentrum Hunebed Highway in Dalen. Hier kregen de leerlingen uitleg over de Hunebed Highway N34 en konden ze de vondsten zien die tijdens de opgraving gedaan zijn.

Zelf aan de slag

Wat dit lesprogramma extra leuk maakt, is dat de leerlingen ook zelf als archeoloog aan de slag konden. Ze mochten sporen zoeken in het zand en met een metaaldetector speuren naar metaal. Ook konden ze zien hoe het wassen en zeven van vondsten in zijn werk gaat.

Vondsten zeven

Opgraving langs N34

Aansluitend brachten de leerlingen een bezoek aan de opgraving in Dalen of Emmen. Hier vertelde een archeoloog over het werk langs de N34.

Leerlingen op bezoek bij opgraving Emmen