Drentse Technasium-leerlingen presenteren plannen voor N34


Honderd leerlingen van 3 havo en 3 vwo van vijf Drentse Technasia waren 23 november 2018 te gast op het provinciehuis in Assen. Zij presenteerden hun ideeën voor de afscherming van geluid, de verbetering van een hub (busstation) langs de N34 en aanpassingen voor het verkeersplein Gieten.

Winnaars

Het beste idee voor het ontwerp van het verkeersplein Gieten kwam van leerlingen van het Dr. Nassau College uit Gieten. Zij bedachten innovatieve verkeerslichten om de doorstroming te verbeteren. De leerlingen van het Hondsrug College uit Emmen kwamen als beste uit de bus met een mooi uitgedacht 3D-ontwerp voor een hub in hunebedstijl. De beste manier om geluid af te schermen is volgens CSG Dingstede uit Meppel een geluidswal met een dubbele functie. Zij bedachten er een park bovenop. Daarmee waren zij de beste op dit onderdeel. Alle winnaars krijgen een technisch kijkje achter de schermen bij attractiepark Hellendoorn.

Drentse scholen betrekken

CSG Dingstede in Meppel, het Roelof van Echten College in Hoogeveen, De Nieuwe Veste in Coevorden, het Hondsrug College in Emmen en het Dr. Nassau College uit Assen/Gieten gingen de strijd met elkaar aan. Dit project is onderdeel van de doorlopende leerlijn binnen het onderwijsproject N34-Afslag techniek. Hierin wordt de koppeling gemaakt tussen scholen, techniek en de ontwikkelingen rondom de verdubbeling van de N34.

Toekomst in de techniek

De provincie wil jongeren meer enthousiasmeren voor een opleiding en toekomst in de techniek. Herwaardering van vakmanschap, het creëren van stage- en leerwerkplekken en voldoende gediplomeerde instroom in de sector techniek zijn hierbij van groot belang.