Carmelcollege wint ontwerpwedstrijd met “windenergiebloem”


Op 6 juli 2018 was de finale van de wedstrijd voor het ontwerpen van een (biobased) windobject bij de verdubbeling van de N34. 200 leerlingen uit klas 2 MAVO/TL van drie VMBO-scholen uit Emmen deden mee aan de wedstrijd. De leerlingen presenteerden hun ontwerp in het provinciehuis in Assen. De bloem die energie opwekt van het Carmelcollege werd tot winnaar uitgeroepen. De winnaars kregen een award en mogen nu – net als drie andere groepen – een mensgroot prototype gaan maken.

Zwerfafval als grondstof

Alle leerlingen maakten voor hun windobject gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, metaal en biobased plastic. De jury beoordeelde de ontwerpen op vormgeving, innovatie en werkbaarheid. Het winnende team viel op doordat ze zwerfafval gebruikten als grondstof. Ook hadden ze alvast nagedacht over de toepassing van stroom voor oplaadpunten van auto’s. Daarmee gingen ze net een stapje verder dan de rest.

Emmense onderwijssamenwerking

Naast het Esdal College, Hondsrug College en het Carmelcollege uit Emmen was ook het Drenthe College betrokken bij het traject. Het ontwerptraject is onderdeel van de doorlopende leerlijn binnen het onderwijsprogramma N34-Afslag techniek. In dit programma wordt de koppeling gemaakt tussen onderwijs, techniek en de ontwikkelingen rondom de verdubbeling van de N34.

De provincie wil kinderen en jongeren enthousiast maken voor een opleiding en toekomst in de techniek. Herwaardering van vakmanschap, het creëren van stage- en leerwerkplekken en voldoende gediplomeerde instroom in de sector techniek zijn hierbij van groot belang.