CSG Dingstede Meppel en Dr. Nassau College in de prijzen bij onderwijsproject


Vrijdag 7 juli 2017 presenteerden 180 Technasium-leerlingen van vijf scholen hun oplossingen voor de verdubbeling van de N34 tussen Coevorden en Emmen. De leerlingen van CSG Dingstede wonnen maar liefst twee prijzen. Ook leerlingen van het Dr. Nassau College uit Assen waren op één onderdeel de beste. De provincie Drenthe wil alle goede suggesties meenemen bij de realisatie.

Technasium-leerlingen denken mee

De Statenzaal van het provinciehuis zat op vrijdagmiddag vol met enthousiaste leerlingen van het VWO. Zij deden mee aan het onderwijsproject voor de N34. De provincie vroeg hen mee te denken over de inrichting van parkeerplaatsen, energieopslag en het ontwerpen van een viaduct bij Dalen. Ook kregen de leerlingen een rondleiding door het provinciehuis en uitleg over hoe de provincie werkt en wat zij doet.

Inrichting parkeerplaatsen

De leerlingen van de derde klas van het Dr. Nassau College uit Assen onderzochten de basisbehoeften van een parkeerplaats. Dit zijn volgens hen: toiletten, uitrusten en een speelruimte voor kinderen. Zo bedachten zij een speelheuvel. Een heuvel kun je immers niet vernielen. Om mensen bewust te laten worden van het belang van een schone en nette rustplaats wilden zij bovendien een boodschap aan de bezoekers meegeven: Aan het toiletgebouw plaatsen ze een plant met daarboven de tekst “Geef mij water”. Voor hun creatieve ideeën hebben zij de eerste prijs gekregen.

Energieopslag

Leerlingen van 2 VWO van het CSG Dingstede uit Meppel wonnen de eerste prijs voor hun idee over energieopslag langs de N34. Zij bedachten een waterpomp op zonne-energie. Dit is direct toepasbaar. Alleen moet nog onderzocht worden hoe groot zo’n bouwwerk moet worden om in de totale energiebehoefte te voorzien.

Ontwerp viaduct

CSG Dingstede won ook hierbij een prijs. Zij onderscheidden zich van de rest omdat zij goed onderzocht hebben wat de landschappelijke kenmerken zijn van het gebied rondom Dalen. Zo zagen zij een link tussen de haak uit het logo van Dalen en het ontwerp voor lantaarnpalen bij het viaduct. Dit is iets wat de provincie mee zou kunnen nemen in het echte ontwerp.

Jongeren enthousiasmeren voor techniek

De N34 wordt verdubbeld tussen Coevorden en Emmen. De voorbereidingen bevinden zich in de laatste fase waarna de aanbestedingen kunnen starten. Een aantal plannen moet nog verder worden uitgewerkt en daarvoor is de hulp van Drentse Technasia ingeroepen. Gedeputeerde Cees Bijl: “De provincie wil kinderen en jongeren meer enthousiasmeren voor een opleiding en toekomst in de techniek. Het uitschrijven van prijsvragen en het doen van onderwijsprojecten helpt hierbij. Juist bij dit project komen vele vormen van techniek aan bod.”

Deelnemende scholen

De SG De Nieuwe Veste uit Coevorden, het Roelof van Echten College uit Hoogeveen, de CSG Dingstede uit Meppel, het Hondsrug College uit Emmen en het Dr. Nassau College uit Assen en Gieten deden mee met dit project. Uit de reacties van de leerlingen bleek zij het vooral het ontwerpen voor een echte opdrachtgever leuk vonden. In totaal hebben 330 kinderen meegedaan. Meer over het Technasium-project.