Invoegen is aanpassen

Hoe voeg je veilig in op een drukke auto(snel)weg?

Het blijkt nogal eens lastig op de provinciale autowegen in Drenthe: invoegen of laten invoegen. Vier op de tien weggebruikers voelt zich daar wel eens onveilig door. Dit bleek vorig jaar uit een enquête van de provincie Drenthe. Aanleiding om er nog eens extra aandacht voor te vragen als onderdeel van de provinciale verkeersveiligheidscampagne ‘Kalm aan, vlot verder’. Want invoegen op een autoweg, hoe moet dat nou écht?

Invoegen op een (drukke) auto(snel)weg kan namelijk lastig zijn. De situatie vraagt om aanpassing en inlevingsvermogen van béide partijen, zowel de invoeger als de weggebruiker op de hoofdrijbaan. Deze boodschap staat dan ook centraal in een campagnevideo die de provincie Drenthe op social media promoot.

Hoe moet het ook alweer

Als invoeger begin je vroeg met kijken of er genoeg ruimte is en kies je een plek waar je wilt invoegen. Hierbij heeft het verkeer op de hoofdrijbaan altijd voorrang. Je maakt snelheid en zorgt dat je op hetzelfde tempo rijdt als het doorgaande verkeer. Zet je richtingaanwijzer aan als je gaan invoegen en check nog even je dode hoek. Voeg dan geleidelijk in. Wil er iemand invoegen terwijl jij op de hoofdrijbaan rijdt? Dan kun je het diegene iets makkelijker maken door de invoeger ruimte te geven als dat kan door je snelheid aan te passen als dat nodig is. Doet dat alleen als het echt kán, alle andere manoeuvres leiden vaak tot onveilige situaties.

Lastige situaties

Er zijn ook situaties waarin het lastiger is om in te voegen. Als je op tijd ziet dat het erg druk is, ga dan stilstaan aan het begin van de invoegstrook. Dan heb je nog voldoende ruimte om snelheid te maken. Rijd je al op de invoegstrook, maar kom je er niet op tijd tussen? Stop dan ruim voor het einde van de strook zodat je genoeg ruimte hebt om alsnog in te voegen.

Kalm aan, vlot verder

De informatie over samen veilig invoegen is onderdeel van de campagne ‘Kalm aan, vlot verder’ van de provincie Drenthe. Met deze campagne vraagt de provincie Drenthe aandacht voor (on)veilig verkeersgedrag op de N34, de N381 en de N391. Vrijwel dagelijks ontstaan daar onveilige situaties door bewust of onbewust rijgedrag. Maar weggebruikers zijn samen verantwoordelijk voor de verkeersveiligheid. Als iedereen kalm aan rijdt en zich nét iets meer bewust is van zijn eigen (on)veilige verkeersgedrag, rijdt iedereen vlot en veilig verder in Drenthe. Wie meer wil weten, kan kijken op Kalm aan, vlot verder