Ontwikkelingen doorfietsroute gemeente Assen


Het Asser deel van de doorfietsroute volgt grotendeels de oostelijke kade van het Havenkanaal. De route loopt vanaf de Havenkade via de Kanaaldijk tot aan de gemeentegrens. De fietsstraat Kanaalweg-Oost ligt zowel op het grondgebied van de gemeente Assen, als op dat van de gemeente Tynaarlo. De fietsstraat is op 13 november 2020 opgeleverd. De overige delen van de doorfietsroute binnen de gemeente Assen wordt in 3 fasen uitgevoerd.

Fase 1: Deurzediep – Europaweg. Start: eerste helft 2021.

Het bestaande zandpad wordt een vier meter breed betonnen fietspad. Onderdeel van dit deel is de Enkeerdbrug, ter hoogte van het Enkeerdpad, deze is aan vervanging toe. In oktober 2020 is gestart met de voorbereidende werkzaamheden. De nieuwe brug sluit straks aan op de doorfietsroute.

Op dit gedeelte begint in 2021 de aanleg van de doorfietsroute in Assen. In de verte: voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de nieuwe Enkeerdbrug.

Fase 2: Asser Roeiclub (Lonerbrug – Deurzerdiep). Start: tweede helft 2021

De gemeente Assen heeft in overleg met de Asser roeiclub de puntjes op de i gezet voor de inrichting van dit deel van de route. Bij het passeren van het clubgebouw van de Asser Roei Club laat de fietsroute het Kanaal even ‘los’. Het tracé vervolgt haar route achter het parkeerterrein en het clubgebouw langs en snijdt de bult van Loon in om het stijgingspercentage van het fietspad acceptabel te houden.


Fase 3: Europaweg - Havenkade.
Start: eerste helft 2022.

De route loopt op de kade langs de achterzijde van bedrijven aan de A.F. Philipsweg. Een aantal bedrijven hebben aangegeven voor de medewerkers een achteringang vanaf de doorfietsroute te willen hebben. Bij het ontwerp van de kade, wordt in overleg met waterschap Hunze en Aa’s, rekening gehouden met een natuurvriendelijke oever.

Impressie van de nieuwe fietsbrug over het Deurzerdiep

Meer informatie staat op de website van de gemeente Assen.