Ontwikkelingen doorfietsroute gemeente Assen


Het Asser deel van de doorfietsroute heeft een lengte van zo'n zes kilometer en volgt grotendeels de oostelijke kade van het Havenkanaal. De route loopt vanaf de Havenkade via de Kanaaldijk tot aan de gemeentegrens. De fietsstraat op de Kanaalweg-Oost is in november 2020 opgeleverd. Deze ligt op grondgebied van de gemeente Assen als op dat van de gemeente Tynaarlo. De overige delen van de doorfietsroute binnen de gemeente Assen worden in drie fases uitgevoerd.

Fase 1: Deurzediep – Europaweg. Start: eerste helft 2021.

Het bestaande zandpad wordt een vier meter breed betonnen fietspad. Onderdeel van dit deel is de vervanging van de Enkeerdbrug, ter hoogte van het Enkeerdpad. De Enkeerdbrug is eind februari 2021 op zijn plek gelegd over het Noord-Willemskanaal en sluit begin april aan op de doorfietsroute. De planning is dat de Enkeerdbrug dan klaar is voor gebruik.

Het plaatsen van de nieuwe Enkeerdbrug.

Fase 2: Asser Roeiclub (Lonerbrug – Deurzerdiep). Start: tweede helft 2021

De gemeente Assen heeft in overleg met de Asser roeiclub de puntjes op de i gezet voor de inrichting van dit deel van de route. Bij het passeren van het clubgebouw van de Asser Roei Club laat de fietsroute het Kanaal even ‘los’. Het tracé vervolgt haar route achter het parkeerterrein en het clubgebouw langs en snijdt de bult van Loon in om het stijgingspercentage van het fietspad acceptabel te houden.


Fase 3: Europaweg - Havenkade.
Start: eerste helft 2022.

De route loopt op de kade langs de achterzijde van bedrijven aan de A.F. Philipsweg. Een aantal bedrijven hebben aangegeven voor de medewerkers een achteringang vanaf de doorfietsroute te willen hebben. Bij het ontwerp van de kade, wordt in overleg met waterschap Hunze en Aa’s, rekening gehouden met een natuurvriendelijke oever.

Impressie van de nieuwe fietsbrug over het Deurzerdiep

Meer informatie staat op de website van de gemeente Assen.