Duurzame sluisdeuren Noord-Willemskanaal

IMG-20180516-WA0007

Op 16 mei werden bij de sluis Vries de laatste twee composieten sluisdeuren op hun plek gehesen. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst bij deze sluis, in aanwezigheid van gedeputeerde Henk Brink en geinteresseerden op het gebied van de toepassing van Vezel Versterkte Kunststof (VVK). De nieuwe sluisdeuren zijn namelijk gemaakt uit glasvezellagen, schuimdelen en kunsthars. Dit wordt ook wel composiet genoemd. De provincie Drenthe heeft in de afgelopen maanden acht composiet sluisdeuren geplaatst in de sluizen van De Punt en Vries (Noord-Willemskanaal).

Drents product

Composiet gaat twee keer zolang mee als het hout waaruit tot nu toe de deuren werden gemaakt. Zeer duurzaam en stukken lichter, waardoor er minder energie nodig is voor de elektrische bediening. Wat de deuren extra bijzonder maakt, is dat ze in Drenthe zijn ontwikkeld. Ze zijn het resultaat van een samenwerking tussen Machinefabriek Emmen, zusterbedrijf Fiby en de provincie Drenthe.

IMG-20180516-WA0003

Henk Brink: ‘De provincie wil op deze manier de ontwikkeling van duurzame toepassingen in de weg- en waterbouw stimuleren. Drenthe loopt voorop in Nederland als het gaat om het gebruik van duurzame innovatieve materialen in de toepassing bij sluisdeuren. Ze heeft er met deze ontwikkeling aan bijgedragen dat composiet sluisdeuren nu mondiaal toegepast worden.’

Spaarsluis

In 2012 heeft de provincie voor het eerst sluisdeuren van composiet geplaatst in de toen nieuw aangelegde Spaarsluis in het Koning Willem-Alexanderkanaal. De ervaringen daarmee zijn heel positief.