MaaS: een slimme manier van reizen


De provincies Groningen en Drenthe kenmerken zich door de grote omvang van het landelijk gebied. In grote delen van beide provincies is het (publieke) vervoersaanbod daardoor beperkt. Tegelijkertijd neemt de vervoersbehoefte toe. Iedereen in Groningen en Drenthe moet gebruik kunnen maken van duurzaam vervoer, of je nu in een stad, dorp of buitenaf woont. Om dat te realiseren, hebben beide provincies Arriva de opdracht gegeven een gebruiksvriendelijke reisapp te ontwikkelen. Met één app boek, plan, en betaal je als reiziger je hele reis. Dit noemen we MaaS, oftewel Mobility as a Service (mobiliteit als dienst): alle vervoersopties in één app. Alle vervoer is daarmee binnen handbereik om van deur tot deur te kunnen reizen. Een slimme manier van reizen.

Glimble-reisapp

In de zomer van 2021 lanceerde Arriva de glimble-reisapp. Je plant met glimble makkelijk je reis van bijvoorbeeld Haren naar hartje centrum van Assen. Je begint met de trein en stapt in Assen op een deelscooter en komt zo gemakkelijk op je plek van bestemming. Met glimble reis je niet alleen in Groningen en Drenthe. Gebruikers van de glimble-app reizen met dezelfde app ook naar Amsterdam of Maastricht.

De app wordt continue uitgebreid en verbeterd. Bijvoorbeeld met de specifieke toepassingen voor (deel)vervoer in Groningen en Drenthe. Zo reis je met glimble binnenkort ook van hub tot hub met een deelfiets of deelauto. Eind 2021 zijn ook de WMO- en Hub-taxi in Groningen en Drenthe te plannen, boeken en betalen via glimble. De app is handig voor iedereen. Hij voldoet aan alle toegankelijkheidseisen en is daarmee ook te gebruiken wanneer je een beperking hebt. Zo zet je gemakkelijk de Voice-over-optie aan, die de routebegeleiding voor je voorleest.

Hoe werkt glimble?

Bepaal jouw manier van reizen. Plan je reis in de routeplanner en glimble geeft je verschillende reisopties om van A naar B te komen. Wil je het eerste stuk liever fietsen? Dat kan! Ook combineer je handig de trein of bus met de scooter of de fiets. En je betaalt alléén de reizen die je maakt. Wil je de app proberen? Download de glimble-app gratis in de Google Playstore of de Appstore.

‘Nationale MaaS-pilot Groningen Drenthe – Reiziger centraal’

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de regionale overheden zoeken oplossingen voor de problemen in het verkeer. De regionale overheden hebben hun eigen doelen om de verkeerssituatie te verbeteren. Deze doelen zijn per regio verschillend. Drenthe en Groningen zijn samen één van de zeven pilotgebieden in Nederland voor het landelijke programma ‘Mobility as a Service’ (MaaS). Dit programma is bedoeld om duurzaam reizen te stimuleren en het mobiliteitssysteem in Nederland te verbeteren. Maar we willen ook dat reizigers hun keuzevrijheid behouden. In Drenthe en Groningen gebeurt dat onder de noemer de ‘reiziger centraal’, waarbij de nadruk ligt op het eenvoudig gebruik van de app. Een belangrijke voorwaarde is dat de reisdienst toegankelijk is en bruikbare adviezen geeft voor iedereen, ook voor mensen in een rolstoel of slechtzienden.

Door al het vervoer in één app te combineren geven de MaaS-apps je meer opties en inzicht in hoe je jouw reis kunt maken. Zo maak je gemakkelijk kennis met andere manieren van reizen. Zoals bijvoorbeeld een elektrische deelauto. Doordat je in de app kunt zien waar je deze kunt ophalen en wat het kost, wil je dit misschien eens proberen. Zo is een auto op de oprit niet altijd meer nodig. Goed voor jou én goed voor het milieu. Je helpt zo de CO2 die in de lucht komt te verminderen. De ene dag met de trein en de fiets en de andere dag met de (deel)auto? Met de app ben je altijd flexibel. Zo bepaal jij hoe je reist. Op ieder moment.

Lees over de gedachte achter MaaS over hoe we Nederland slim bereikbaar houden. In deze pilot werken de provincies Drenthe en Groningen samen met OV Bureau Groningen Drenthe, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Publiek Vervoer Groningen Drenthe.